Suomalaisurheilun 18-vuotias suurlupaus teki allekirjoituksellaan ison ratkaisun – kymmenet huippuyliopistot jäivät nuolemaan näppejään

2:17
Tulosruutu tapasi Awak Kuierin vuosi sitten, jolloin hän vielä suunnitteli siirtyvänsä lukion jälkeen Yhdysvaltoihin yliopistosarjaan. Tavoitteena hänellä oli jo tuolloin WNBA.

Lajista riippumatta Suomen lahjakkaimpiin urheilijoihin lukeutuva koripalloilija Awak Kuier teki viikonloppuna ison ratkaisun, joka sinetöi lopullisesti hänen siirtymisensä ammattilaiseksi.

18-vuotias Kuier kirjoitti nimensä alle agenttisopimukseen, mikä tarkoittaa samalla sitä, että hän ei ammattilaisena voi enää edustaa yliopistojoukkueita Yhdysvalloissa. 194-senttisen superlahjakkuuden perässä oli pitkään kymmeniä stipendiään tarjoavia huippuyliopistoja, joiden osalta ovi sulkeutui nyt lopullisesti.

– Seuraava askel on nyt se, että agentti alkaa etsiä Awakille töitä, Kuierin seuran HBA-Märskyn ja Suomen maajoukkueen päävalmentaja Pekka Salminen kertoo MTV Urheilulle.

Karhulan ja eteläsudanilaisten vanhempien lahja suomalaiselle koripalloilulle aikoo Jenkkien yliopistosarjan NCAA:n sijaan suunnata suoraan ammattilaiseksi Keski-Eurooppaan, jossa parhaille naispelaajille maksetaan satojatuhansia euroja kaudessa.

Joulukuussa Kuier totesi Ylelle esimerkiksi Ranskan olevan hänelle mahdollisesti sopiva seuraava etappi uralla.

– Katsotaan, mitä tapahtuu, Salminen tuumaa.

Kuier on ensimmäinen naispelaaja HBA-Märskyn riveistä, joka siirtyy lukiolaisseurasta suoraan ammattilaiseksi. Aiemmin kaikki Salmisen suojatit ovat valinneet yliopistosarjan, mikä kertoo palloa donkkaavan Kuierin poikkeuksellisuudesta.

Kuierin lopullisena haaveena on edelleen tarunhohtoinen WNBA, naisten NBA, jossa yksikään suomalainen ei ole aiemmin pelannut. Siirtymällä Euroopan ammattilaiskentille WNBA on jälleen askeleen lähempänä, sillä yliopistoportaan väliin jättäminen mahdollistaa siirron Pohjois-Amerikan ammattilaisparketille jo 20-vuotiaana. NCAA:n kautta sinne ponnistaminen olisi vaatinut neljä vuotta yliopistopelejä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja