Suomalaistutkimus: Migreenityyppi altistaa nuoret aivoinfarkteille – nelinkertainen riski

1:10
Tavallista päänsärkyä vai migreeniä? Tällaisia oireita migreeni aiheuttaa.

Aurallista migreeniä potevat sairastuvat aivoinfarkteihin selvästi muita todennäköisemmin, tuore suomalaistutkimus osoittaa. Havainto koskee nuoria potilaita, mikä aivoinfarktien kohdalla tarkoittaa alle 49-vuotiaita aikuisia.

Tutkimukseen osallistui 350 tuntemattomasta syystä aivoinfarktiin sairastunutta ja yhtä monta tervettä verrokkia.

Kun potilaita verrattiin toisiinsa, aurallista migreeniä potevat naiset olivat sairastuneet neljä ja miehet melkein neljä kertaa todennäköisemmin. Yhteys näkyi myös analyysissa, jossa kaikkia migreenejä tarkasteltiin yhdessä, mutta ei auratonta migreeniä sairastavilla.

Migreenien ja aivoinfarktien yhteydestä aiempaa näyttöä

Yhteys havaittiin riippumatta potilaiden iästä, koulutustasosta, verenpaineesta, diabeteksesta, lihavuudesta, fyysisestä aktiivisuudesta, tupakoinnista, alkoholin käytöstä ja mahdollisesta ehkäisypillereiden käytöstä.

Myöskään migreeneihin yhdistetty avoin foramen ovale -aukko ei selittänyt tuloksia, mutta auralliset migreenit olivat yleisempiä potilailla, joiden foramen ovale oli avoin. Kyseinen sydäneteisten väliseinän aukko on avoin kaikilla sikiökaudella, mutta noin neljänneksellä se ei sulkeudu syntymän jälkeen.

Tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne tukevat aikaisempaa näyttöä migreenien ja aivoinfarktien yhteydestä.

Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.

15 prosenttia migreeneistä on aurallisia

Migreeniä sairastaa noin 5 prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista. Aurallista migreeniä potevat saavat varsinaista päänsärkyvaihetta ennen esioireita, jotka voivat olla näköhäiriöitä tai muunlaisia neurologisia oireita.

Noin 15 prosenttia migreeneistä on aurallisia.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja