Keuhkosairauksista kärsivää vaanii toinenkin krooninen sairaus – syyksi epäillään tulehdusta

Astmaatikonkin pitää hengästyä – ”Liikunta ihan yhtä tärkeää kuin lääkkeet” 7:53
Videolla kerrotaan, miksi astmaatikonkin pitää muistaa liikkua ja hengästyä.

Astmaa tai keuhkoahtaumatautia potevat näyttäisivät olevan suurentuneessa vaarassa sairastua myös nivelreumaan, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys voi selittyä tulehdustilalla.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Arthritis & Rheumatology -lehdessä, ja niiden perusteella astmaa potevat sairastuvat nivelreumaan noin puolet todennäköisemmin kuin terveet. Tämä havaittiin 24-vuotisessa seurannassa ja riippumatta mahdollisesta tupakoinnista.

Keuhkoahtaumatautia sairastavien nivelreumariski oli lähes kaksi kertaa suurempi kuin terveiden. Yhteys oli voimakkaampi yli 55-vuotiailla potilailla, jotka myös tupakoivat.

Tuloksiin ovat voineet vaikuttaa monet tekijät, joita tutkimuksessa ei huomioitu, ja sen vuoksi havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Mahdollinen selitys yhteyksille on hengitysteiden krooninen tulehdustila, joka on osa astmaa ja keuhkoahtaumatautia. Tulosten valossa tämä tulehdustila saattaa vuosien varrella edistää myös nivelreuman kehittymistä.

Tutkimukseen osallistui 15 000 astma- ja 3 600 keuhkoahtaumapotilasta, joista hieman yli 1 000 sairastui nivelreumaan seurannan aikana.

Nivelreumaan sairastuu vuosittain 40 aikuista sadastatuhannesta. Useimmiten oireet alkavat vähitellen esimerkiksi nivelten aamujäykkyytenä, arkuutena ja turvotuksena. Niveloireiden ja kipujen lisäksi nivelreuma voi aiheuttaa muun muassa väsymystä, ruokahaluttomuutta ja lämpöilyä. Suomessa kaksi kolmasosaa sairastuneista on alle 65-vuotiaita.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat