Suomalaisten vihannesten kulutus selvässä laskussa

Vihannesten kulutus on vähentynyt viime vuonna runsaat kolme kiloa edellisvuodesta. Suomalaiset kuluttivat maa- ja metsätalousministeriön ravintotaseen ennakkotietojen mukaan 68,3 kiloa vihanneksia henkeä kohti laskettuna. Vihannesten kulutus pieneni 3,1 kiloa.

Siipikarjanlihan ja muun lihan menekki jatkoi kasvuaan. Tarkistettujen tilastojen mukaan siipikarjanlihan kulutus jäi edelleen pienemmäksi kuin naudanlihan. Ero kaventui kuitenkin 400 grammaan. Edellisen ravintotaseen mukaan siipikarjanliha olisi ohittanut naudanlihan suosiossa jo pari vuotta aiemmin.

– Ero johtuu siitä, että syötävän lihan osuus Suomeen tuodusta siipikarjanlihasta arvioitiin aiemmin suuremmaksi kuin uudistetussa tilastossa, kertoo aktuaari Tarja Kortesmaa.

Suomalaisten lihankulutus nousi 76,2 kiloon eli 2,1 kiloa suuremmaksi kuin vuotta aiemmin. Eniten syötiin edelleen sianlihaa. Sikaa kului 34,9 kiloa jokaista suomalaista kohti, naudanlihaa 18,6 kiloa ja siipikarjanlihaa 18,2 kiloa. Kalaa suomalaiset söivät keskimäärin 16,3 kiloa eli saman verran kuin vuotta aiemmin.

Kasvikset kallistuivat 11 prosenttia

Kasvisten kulutuksen laskua selittää Kortesmaan mukaan osaksi se, että Suomen vihannessato oli edellisenä vuonna poikkeuksellisen hyvä ja vihanneksia oli runsaasti tarjolla. Kulutusta saattoi leikata myös hintojen nousu. Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan kasvisten hinnat nousivat tammikuusta 2010 viime tammikuuhun 11,3 prosenttia.

Kaikki elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat kallistuivat tammikuusta tammikuuhun mitattuna 4,6 prosenttia. Lihan hinta nousi keskimäärin 1,5 prosenttia. Suomalaisten "suosikkivihannekseksi" mainitun lenkkimakkaran hinta nousi 13,8 prosenttia. Siipikarjanliha kallistui vuodessa 6,4 prosenttia. Kalan hinta nousi 18 prosenttia.

Hedelmien kulutus kasvoi viime vuonna, vaikka hedelmien ja marjojen hinnat nousivat 6,5 prosenttia. Hedelmiä ja marjoja käytettiin 81 kiloa henkeä kohti eli 1,6 kiloa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Nestemäisiä maitotuotteita suomalainen käytti puoli litraa edellisvuotista vähemmän eli runsaat 183 litraa. Perunoita tilastosuomalainen söi yli 58 kiloa ja viljaa lähes 80 kiloa vuodessa. Sokeria kulutettiin vajaat 32 kiloa henkeä kohti.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat