Mainos

Suomalaisten usko vitamiineihin horjumaton

Suomalaisten usko c-vitamiini elää vahvana. C-vitamiinipillereitä myydään vuosittain miljoona purkkillista, vaikka ne eivät nykyisen tutkimustiedon mukaan estä flunssaa. Lisäksi sairasteluun haetaan apua erilaisista luontaistuotteista, joiden tehoa ei ole todistettu tieteellisesti.

Näin syksyisin alkaa apteekkien vitamiinihyllyillä käydä vilske, kun suomalaiset yrittävät suojautua talven flunssakautta varten. Usko c-vitamiiniin elää vahvana: sitä myydään vuosittain noin miljoona purkkia.

Tutkijat ovat kuitenkin nykyisin yksimielisiä siitä, että c-vitamiini ei estä flunssaa. Flunssasta paranemiseen sillä voi olla mitättömän pieni vaikutus.

Flunssan hoidossa tieteellinen tieto ei kuitenkaan näytä olevan arvossa. Sairasteluun haetaan c-vitamiinin lisäksi apua muun muassa hunajasta ja auringonhattuvalmisteista, vaikka niiden tehosta ei ole tieteellistä näyttöä. Pelkästään c-vitamiinia ja auringonhattu-uutetta syödään vuosittain noin 65 miljoonan markan edestä.

Tutkimusprofessori Antti Aro Kansanterveyslaitokselta pitääkin viisaampana rahan sijoittamista esimerkiksi hedelmiin, marjoihin ja vihanneksiin. Kasviksistakaan ei ole apua flunssaan, mutta ne sisältävät c-vitamiinin lisäksi monia muita hyödyllisiä ravintoaineita. Yhdessä aineet saattavat ehkäistä flunssaa pahempia sairauksia kuten syöpää ja sydäntauteja.
(MTV3/Tommi Tolkki)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.