Suomalaisten tyytyväisyys koronatoimiin on laskenut – keski-ikäiset tyytymättömimpiä

Convoy Finland -niminen protestiliike vaatii muun muassa korona- rajoitusten purkamista ja polttoaineveron puolittamista 2:20
Convoy Finland -niminen mielenosoitus järjestettiin viikonloppuna Helsingissä. Katso toimittajamme raportti paikan päältä.

Suomalaisten tyytyväisyys viranomaisten koronatoimiin on alhaisempi nyt kuin kahdeksan kuukautta sitten. Tämä selviää Åbo Akademin kansalaismielipidetutkimuksen tuoreista tuloksista. Mielipidetutkimuksessa oli mukana noin 4  000 osallistujaa.

Tammikuussa noin kaksi viidestä oli sitä mieltä, että koronatoimet ovat olleet tasapainossa kansanterveyden ja taloudellisten seikkojen suhteen. Vielä viime vuoden toukokuussa näin ajatteli lähes puolet vastanneista.

Samalla mielipiteet koronatoimia kohtaan ovat polarisoituneet: toimia kohtaan ollaan joko hyvin kriittisiä tai hyvin myönteisiä.

Toimiin ollaan tyytymättömiä sekä siksi, että ne rajoittavat liiaksi yksilönvapautta ja yritystoimintaa että niiden löyhyyden takia. Useampi kuitenkin moittii toimenpiteitä liian rajoittaviksi.

Krista Kiuru jakaa mielipiteitä

Tyytymättömimpiä rajoituksiin ovat keski-ikäiset. Vain alle kolmannes 30–49-vuotiaista on tyytyväinen toimenpiteisiin.

Miehet ovat yleisesti ottaen kriittisempiä kuin naiset ja vanhimmat ikäluokat ovat kaikkein myönteisimpiä koronatoimia kohtaan.

Myös mielipiteet yksittäisiä tahoja kohtaan ovat muuttuneet jonkin verran kriittisemmiksi. Perhe- ja peruspalveluministerinä toiminut Krista Kiuru (sd.) jakaa eniten mielipiteitä, mutta näin oli jo viime toukokuussa. Kiuru jäi viime viikolla perhevapaalle ministeripestistään.

Viikonlopun ajalta lähes 20 000 tartuntaa

Suomessa on tänään raportoitu lähes 19 900 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Luvussa ovat mukana viikonlopun aikana kertyneet tartunnat.

Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei enää kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä osa kotitesteissä löytyvistä tartunnoista jää puuttumaan virallisista luvuista.

Sairaalahoidossa on THL:n mukaan 659 koronatartunnan saanutta potilasta, joista tehohoidossa on 38 potilasta.

Tehohoidossa olevien koronaan sairastuneiden määrä on noussut perjantaista kuudella ihmisellä. Koronapotilaiden yhteismäärä sairaalassa on puolestaan noussut kolmella ihmisellä.

Uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu perjantain jälkeen 37.

Potilaiden eristys vie resursseja

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten alueella koronaviruksen aiheuttama sairaalakuormitus on kasvanut rajusti, kertoo Essote tiedotteessaan.

–  Noin kolmasosa sairaalapotilaista on tullut hoitoon muun syyn kuin koronan vuoksi, mutta kaikki vaativat kuitenkin eristämistä ja valtavasti resursseja, sanoo terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Myös Essoten henkilöstöä on sairastunut ja altistunut runsaasti. Tiedotteen mukaan henkilöstöä ei tällä hetkellä riitä kiireettömään hoitoon.

Myös Päijät-Hämeessä ja Kainuussa sairaalahoidon tarve on kasvussa, kertovat Päijät-Sote ja Kainuun sote tiedotteissaan.

Koronaviruksen määrä jätevesissä on vähentynyt

Koronaviruksen määrä jätevedessä on laskenut kaikissa niissä kaupungeissa, joissa THL tekee jätevesiseurantaa. Poikkeuksena on Rovaniemi, jonka uusin tulos puuttuu. Eniten koronaviruksen määrä jätevedessä väheni Kouvolassa ja Lappeenrannassa.

Nykyistä edeltävässä koronan jätevesiseurannassa viruksen yhteismäärä jätevesissä oli korkeimmillaan ainakin vuoteen.

Uusimmassa mittauksessa koronavirusta havaittiin asukasmäärään suhteutettuna eniten Jyväskylän ja Tampereen jätevesissä.

Jätevesiseurannan tuoma tilannekuva koronaviruksen lukumääristä on testausaktiivisuudesta riippumaton. Tällä hetkellä jätevesiseurannan piirissä on lähes puolet Suomen väestön tuottamasta jätevedestä. Vertailtavat näytteet otettiin 30.–31. ja 23.–24. tammikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat