Suomalaisten ostovoima edelleen heikko

Suomi jää tuoreessa ostovoimavertailussa hännän huipuksi. Suomalaisten ostovoimaa nakertaa erityisesti korkea hintataso. Myös korkea verotus ja verotuksen jyrkkä kiristyminen tulojen noustessa heikentävät suomalaisten kulutusmahdollisuuksia.

Tuoreessa kuuden keskeisen EU-maan ostovoimavertailussa Suomi jää viimeiselle sijalle. Esimerkiksi saksalaisen toimihenkilön ostovoima on puolitoistakertainen suomalaiseen verrattuna.

- Kyllä se ennenkaikkea kertoo siitä hintatasosta. Meillä on korkein hintataso euro-maista ja esimerkiksi tässä vertailussa esillä olleisiin Belgiaan ja Hollantiin nähden meidän hintataso on n. 15% korkeampi, toteaa valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki.

Viime vuosien veronalennukset ovat jonkin verran helpottaneet pienituloisten tilannetta, mutta keski- ja suurituloisten ostovoimaa syö erityisesti korkea verotus.

- Varsinkin tällaisissa korkeammin koulutetuissa ammateissa suomalainen palkkataso on suhteellisen matala verrattuna moniin muihin vanhoihin Euroopan maihin ja toisaalta meidän työn verotus on edelleen kireää. Näillä matalilla palkkatasoilla se ei ole enää niin kireätä kuin aiemmin verrattuna eurooppalaiseen keskiarvoon, kertoo Veronmaksajien pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Asumisen kalleus suurin ongelma

Suomalaisten asumiskulut ovat eurooppalaisittain suuret. Kallis asuminen vie rahaa muulta kulutukselta.

- Tärkein yksittäinen tekijä on asumisen kalleus. Se selittää n. kolmanneksen tuosta hintatasojen erosta, alivaltiosihteeri Martti Hetemäki toteaa.

Yhdeksi lääkkeeksi valtio ehdottaa lisätonttien kaavoittamista. Tarjonnan lisääntyessä hinnat voisivat laskea.

- Yksi kysymys, joka on ollut paljon esillä on ollut tonttien hinnat. Tonttitarjontaa lisäämällä voidaan siihen hintatasoon vaikuttaa, Hetemäki arvioi.

Englantilaiset vertailun kärjessä

Suomalaisen työntekijän ostovoima on kuuden maan vertailussa lähellä Hollantilaista tasoa. Saksalaisiin verrattuna ero on jo puolitoistakertainen. Englantilaisten yli kaksinkertaista tasoa selittää osittain myös punnan heikohko kurssi, vertailussa palkat ja hinnat on muutettu euroiksi.

Toimihenkilöillä erot ovat jo suuremmat, johtuen korkeammista tuloista ja sitä myötä kiristyvästä verotuksesta.

Korkeakoulutetuilla erot kasvavat entisestään. Luvuissa on lisäksi vertailtu kokonaisveroastetta, palkkaveroja vertailtaessa korkeakoulutettujen luvut olisivat tätäkin heikommat.

Veronalennuksille toivotaan jatkoa

Veronmaksajien mukaan tuloveronalennukset ovat parantaneet palkansaajien ostovoimaa 40% vuodesta 1995 alkaen. Silti ostovoiman kohentuminen laahaa perässä. Järjestöstä toivotaankin jatkoa veronalennuksille. Erityisesti eläkeläiset ja lapsiperheet ovat huonommassa asemassa kuin monissa muissa maissa.

- Esimerkiksi lapsiperheiden verotus on Suomessa -jos verrataan muuhun maailmaan- merkittävästi kireämpää, koska monissa muissa maissa on erilaisia lapsikohtaisia vähennyksiä, kertoo pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Tuoreen tilaston mukaan Suomessa on euromaiden kolmanneksi korkein hintataso.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat