Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kun lihan hinta nousee, mitä tekevät suomalaiset ruokaostoksilla? Asiantuntija kertoo, mikä on todennäköisin peliliike

6:16Ruuan hintamuutokset - mikä maksaa?
Julkaistu 26.09.2019 17:01

Riika Tauriainen

riika.tauriainen@mtv.fi

Huomenta Suomessa keskusteltiin keskiviikkona lihan hinnan nousemisesta. Lihan hinnan ennustetaan nousevan rajusti tänä vuonna. Siirtyvätkö suomalaiset nyt halvempiin lihatuotteisiin vai kasvaako kasvisten kulutus?

Ruoan hinta nousee Suomessa muita hintoja paljon nopeammin. Mistä se johtuu? Entä miten ulkomailla tapahtuvat asiat vaikuttavat kauppojen ruoan hintaan?  Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Pellervon tutkimuskeskuksen uusimman tutkimuksen mukaan lihan hinta tulee nousemaan poikkeuksellisen paljon, jopa 4 prosenttia. Samaan aikaan lihan kulutus on laskussa. 

Huomenta Suomessa vieraili PTT:n tutkimusjohtaja Hanna Karikallio. Karikallio kertoi syitä hinnan nousulle. Karikallio myös ennusti suomalaisten siirtyvän halvempiin lihatuotteisiin hintojen kasvaessa. 

Hintojen nousu lisää halvempien lihatuotteiden kulutusta

Karikallion mukaan lihan kuluttajahinnat ovat kehittyneet heikommin kuin muissa tuotteissa. Nyt kustannusten hinnat viedään myös kaupanhyllyjen hintoihin.  

– Lihamarkkinoilla on hyvä tilanne siinä mielessä, että kotimaassa ostovoiman kasvu kohdistuu laadukkaaseen lihaan, Karikallio sanoo.

Karikallio selventää, että hintojen noustessa siirrytään halvempiin lihoihin. 

Halvempi liha ei tarkoita ulkomaalaista lihaa, vaan tuotteita, joissa käytetään lihan halvempia osia. Esimerkiksi makkara on tällainen ruoka.

Taustalla kasvisten kulutuksen kasvu

Tutkimuksessa ennustetaan lihan kokonaiskulutuksen laskevan. Taustalta löytyy kasvisten kulutuksen kasvu ja lihaa korvaavien, kasvipohjaisten tuotteiden tulo markkinoille.

– Pitkällä aikavälillä niin lihan kuin kasvistenkin kulutus on kasvanut. Aiemmin lihankulutusta ei ole korvattu kasviksilla, mutta nyt näyttää siltä, että näin on tapahtumassa, Karikallio kertoo.

Maitotuotteiden kulutus on myös laskussa. Karikallion mukaan tilanne, jossa tuottajahinnat laskevat, mutta kuluttajahinnat nousevat, on "maataloudelle myrkkyä". 

Kuitenkin tällä hetkellä Karikallion mukaan vienti vetää. Se on maatalouden pelastus. 

– Tällä hetkellä vienti vetää hyvin, joten hintojen nousu ei ole liha- tai maitoteollisuudelle suuri ongelma. 

Ulkomaalaisen lihan kulutus ei kasva

– Ulkomaalaista lihaa ei kuluteta. Taustalla ovat ilmastosyyt. Ulkomaalainen liha on isossa pannassa, Karikallio sanoo.

Karikallion mukaan suomalaisen ja ulkomaalaisen lihan välillä on suuria eroja. Hän suosittelee syömään kotimaisia tuotteita. 

– Se miten syömme vaikuttaa ilmastoon. Mutta se missä ruoka on tuotettu, on tärkeämpi tai ainakin yhtä tärkeä asia. 

Lue lisää aiheesta: Suomalaisten lihankulutuksessa tapahtumassa yllättävä käänne – asiantuntija: "Kasvispohjaiset korvikkeet viimeinen niitti"

Lisää aiheesta:

Tyhjensikö hamstraus hyllyt? "Puheessa jauhelihapulasta on myös liioittelua" Hinta ratkaisee selvin seurauksin ruokakaupassa – halpamerkit menestyvät, kotimaisuus kärsiiMiksi eri ruokatuotteiden hinnat nousevat eri tahtia?"Ruoan hinnoissa siirrytään uudelle tasolle" – näistä syistä ruoka on nyt niin kallistaTuplaantuuko viljatuotteiden hinta ruokakaupoissa? Myllyn Parhaan toimitusjohtaja arvioi "maailmankaikkeuden kalleimman vehnän" seurauksiaSuomalaisten lihankulutuksessa tapahtumassa yllättävä käänne – asiantuntija: "Kasvispohjaiset korvikkeet viimeinen niitti"
LihaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • ke08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos