Kun lihan hinta nousee, mitä tekevät suomalaiset ruokaostoksilla? Asiantuntija kertoo, mikä on todennäköisin peliliike

6:16 Ruuan hintamuutokset - mikä maksaa?

Huomenta Suomessa keskusteltiin keskiviikkona lihan hinnan nousemisesta. Lihan hinnan ennustetaan nousevan rajusti tänä vuonna. Siirtyvätkö suomalaiset nyt halvempiin lihatuotteisiin vai kasvaako kasvisten kulutus?

Ruoan hinta nousee Suomessa muita hintoja paljon nopeammin. Mistä se johtuu? Entä miten ulkomailla tapahtuvat asiat vaikuttavat kauppojen ruoan hintaan?  Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Pellervon tutkimuskeskuksen uusimman tutkimuksen mukaan lihan hinta tulee nousemaan poikkeuksellisen paljon, jopa 4 prosenttia. Samaan aikaan lihan kulutus on laskussa. 

Huomenta Suomessa vieraili PTT:n tutkimusjohtaja Hanna Karikallio. Karikallio kertoi syitä hinnan nousulle. Karikallio myös ennusti suomalaisten siirtyvän halvempiin lihatuotteisiin hintojen kasvaessa. 

Hintojen nousu lisää halvempien lihatuotteiden kulutusta

Karikallion mukaan lihan kuluttajahinnat ovat kehittyneet heikommin kuin muissa tuotteissa. Nyt kustannusten hinnat viedään myös kaupanhyllyjen hintoihin.  

– Lihamarkkinoilla on hyvä tilanne siinä mielessä, että kotimaassa ostovoiman kasvu kohdistuu laadukkaaseen lihaan, Karikallio sanoo.

Karikallio selventää, että hintojen noustessa siirrytään halvempiin lihoihin. 

Halvempi liha ei tarkoita ulkomaalaista lihaa, vaan tuotteita, joissa käytetään lihan halvempia osia. Esimerkiksi makkara on tällainen ruoka.

Taustalla kasvisten kulutuksen kasvu

Tutkimuksessa ennustetaan lihan kokonaiskulutuksen laskevan. Taustalta löytyy kasvisten kulutuksen kasvu ja lihaa korvaavien, kasvipohjaisten tuotteiden tulo markkinoille.

– Pitkällä aikavälillä niin lihan kuin kasvistenkin kulutus on kasvanut. Aiemmin lihankulutusta ei ole korvattu kasviksilla, mutta nyt näyttää siltä, että näin on tapahtumassa, Karikallio kertoo.

Maitotuotteiden kulutus on myös laskussa. Karikallion mukaan tilanne, jossa tuottajahinnat laskevat, mutta kuluttajahinnat nousevat, on "maataloudelle myrkkyä". 

Kuitenkin tällä hetkellä Karikallion mukaan vienti vetää. Se on maatalouden pelastus. 

– Tällä hetkellä vienti vetää hyvin, joten hintojen nousu ei ole liha- tai maitoteollisuudelle suuri ongelma. 

Ulkomaalaisen lihan kulutus ei kasva

– Ulkomaalaista lihaa ei kuluteta. Taustalla ovat ilmastosyyt. Ulkomaalainen liha on isossa pannassa, Karikallio sanoo.

Karikallion mukaan suomalaisen ja ulkomaalaisen lihan välillä on suuria eroja. Hän suosittelee syömään kotimaisia tuotteita. 

– Se miten syömme vaikuttaa ilmastoon. Mutta se missä ruoka on tuotettu, on tärkeämpi tai ainakin yhtä tärkeä asia. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja