Suomalaisten auttamishalu yllätti ukrainalaisille apua tarjoavan keskuksen Espoossa – Tiina ja Jukka käyvät seuraavaksi läpi kaappinsa: "Aiomme auttaa jatkossakin"

5:27
Suomenoja Ukraine Aid -avustuskeskuksessa pyritään tarjoamaan Ukrainan pakolaisille heidän tarvitsemaansa apua. Katso MTV Uutiset Liven raportti paikan päältä.

Suomeen on Venäjän hyökkäyksen jälkeen paennut Ukrainasta yli 31 500 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Monet saapuneista tarvitsevat apua arjessa selviämiseen. Tilanne on erityisen hankala kesällä, jolloin koululaiset ovat kesälomalla ja moni apua tarjonnut taho viettää kesälomaa.

Suomenoja Ukraine Aid auttaa Ukrainasta paenneita Espoossa. Kuukausi sitten avatulla avustuskeskuksella on ollut kysyntää. Ensimmäisenä päivänä avun tarvitsijoita oli lähes kuusi sataa, ja senkin jälkeen kävijöitä on ollut päivittäin keskimäärin kolmesta neljään sataa.

Suomenoja Ukraine Aid lähti kolmen yksityishenkilön halusta tehdä jotain konkreettista ukrainalaisten hyväksi. Ira Hammermann, Ritva-Liisa Luomaranta ja Tatyana Pitchulina yhdistivät voimansa avustuskeskuksen perustamiseksi.

– Hyvin nopeasti tulimme siihen tulokseen, että yritämme yhdistää oman osaamisemme, ja lähdemme vetämään tätä avustuskeskusta, Hammermann kertoo.

Avustuskeskuksessa työskentelee useita kymmeniä vapaaehtoisia ja määrä kasvaa jatkuvasti. Moni vapaaehtoinen on itsekin paennut sotaa Suomeen. Hammermann on ollut vaikuttunut Ukrainasta paenneiden vapaaehtoisten positiivisesta asenteesta monien traumaattisista kokemuksista huolimatta.

– Vieraaseen maahan ja kulttuurin tuleminen ja sieltä oman paikan löytäminen on vaikeaa. Useimmilla on myös perhettä ja sukua edelleen Ukrainassa, ja sota jatkuu.

Tila löytyi kauppakeskus Merituulesta, kun Kesko antoi tyhjän 500 neliön tilan ilmaiseksi avustuskeskuksen käyttöön. Avustuskeskus toimii tilassa läpi kesän syyskuun loppuun saakka.

Hyvin säilyvälle ruualle on paljon kysyntää

Avun tarvitsijoita saapuu eri puolilta Suomea. Ovet avataan klo 12, mutta jonoa alkaa kertyä oven lähelle jo useita tunteja ennen avaamista.

Vaatteita ja kodintarvikkeita asiakkaat saavat etsiä omatoimisesti, mutta elintarvikkeet ja hygieniatuotteet jaetaan vapaaehtoisten toimesta. Hammermannin mukaan moni hakee ensin välttämättömimmät ruokatarvikkeet ja keskittyy sen jälkeen tutkimaan muuta tarjontaa kaikessa rauhassa.

– Ehdottomasti eniten pulaa on huoneenlämmössä säilyvistä elintarvikkeista ja toisaalta hygieniatarvikkeista, Hammermann sanoo.

Avustuskeskuksesta löytyy perustarvikkeiden lisäksi myös esimerkiksi lastentarvikkeita, kodin pienkoneita, astioita ja vaatteita. Hammermann on ollut yllättynyt ihmisten valtavasta auttamisenhalusta.

– Työ on palkitsevaa, kun näkee, että ihmisiä voi konkreettisesti auttaa.

Lahjoituksia niin yksityisiltä kuin yrityksiltäkin

Aamulla ennen avaamista ja iltapäivällä sulkemisen jälkeen tilassa otetaan vastaan lahjoituksia. Niitä saadaan laidasta laitaan yrityksiltä, yhdistyksiltä ja yksityishenkilöiltä.

Tiina ja Jukka Immonen olivat käyneet läheisessä kaupassa ja ostaneet sieltä avustuskeskukseen eniten tarvittavia tuotteita. Ostosten joukossa oli muun muassa teetä, kahvia, jauhoja ja hygieniatuotteita. 

Aiomme kyllä auttaa myös jatkossa. Kuulimme, että täältä puuttuu kattiloita. Nyt kaivetaan kaapit ja siellä on ihan varmasti käyttämättömiä kattiloita, joita voimme tuoda tänne, Tiina Immonen sanoo. 

Molempien mielestä jokaisen apu on tärkeää, jotta apu saadaan lähelle sitä tarvitsevia nopeasti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja