Suomalaisten ajotavassa tapahtunut toivottua kehitystä – vääristä uskomuksista silti vaikeaa päästä eroon

Mökki kutsuu, polttoaine kallistuu – näin voit pienentää auton kulutusta 8:59
Kuinka ajaa niin, että polttoainetta kuluu vähemmän? Tarkoittaako taloudellinen ajotapa matelemista? Uutisaamun vieraina Ajotunti.fi-autokoulun ajo-opettaja Kristiina Anunti ja Nesteen markkinointijohtaja Mika Hyötyläinen.

Suomalaisten ajotapa muuttui kesän aikana ilmastoystävällisempään suuntaan. Lisäksi yhä useampi tietää aiempaa paremmin, mitä ilmastoystävällisellä ajotavalla tarkoitetaan. Osalle oman autoilun ympäristönäkökulmat ovat kuitenkin edelleen kivi kengässä.

Nesteen ja Ajotunti.fi-autokoulun toukokuussa teettämään kyselyyn vastanneista suomalaisista 69 prosenttia kertoi tietävänsä, miten autolla ajetaan ilmastoystävällisesti. Syyskuussa tehdyssä uudessa kyselyssä osuus oli jo yli 80 prosenttia. Myös ilmastoystävälliseen ajotapaan pyrkivien kuljettajien määrä oli kasvanut 54 prosentista 64 prosenttiin.

Ilmastoystävällisellä ajotavalla tarkoitetaan taloudellista ajotyyliä, jolla vähennetään niin polttoainekuluja kuin päästöjäkin.

Neste kertoo tiedotteessaan, että ajamisen kustannuksista käyty keskustelu on osaltaan vaikuttanut päästöjä vähentävään ajotapaan.

Älä anna negatiivisille tunteille valtaa

Kyselyn tulokset kertovat neuropsykologin mukaan myös siitä, miten paljon tunteet vaikuttavat ajotapaan. Positiivisten tunteiden kokeminen ratin takana johtaa usein myös rauhallisempaan ajotapaan.

– Liikenteessä herää helposti tarve päästä edessä hitaammin ajavan ohi, ja ohitus tehdään usein turhan raivokkaasti. Tämä palkitsee psykologisesti väärällä tavalla, kun aivot oppivat, että ohittamalla hitaamman autoilijan pääsee ärtymyksestä eroon onnettomuusriskistä huolimatta, liikennepsykologian ammatillisen työryhmän puheenjohtaja, neuropsykologi Sari Kukkamaa kertoo tiedotteessa.

Kukkamaa muistuttaa, että pitämällä maltin mukana liikenteessä, on toiminta usein paljon loogisempaa ja turvallisempaa, mutta myös ilmastoystävällisempää. Ruuhkat, huono sää tai muuten vaaralliset keliolosuhteet puolestaan aiheuttivat vastaajissa negatiivisia tunteita.

Vastausten mukaan liikenteessä koetut kielteiset tunteet tekevät ilmastoystävällisestä ajotavasta haasteellisempaa.

Vanhat uskomukset istuvat tiukassa

Siitäkin huolimatta, että suomalaisten ajotapa on muuttunut ympäristön kannalta positiiviseen suuntaan, on joistakin uskomuksista hankala päästä eroon.

Syyskuiseen kyselyyn vastanneista 25 prosenttia uskoo taloudellisemman ajotavan lisäävän matkan kestoa, mitä se ei kuitenkaan oikein tehtynä lisää. Lisäksi joka kymmenes oli sitä mieltä, että ympäristöystävällisempi autoilu on kalliimpaa.

Viidesosa vastaajista myönsi, että suurin este ympäristöystävällisemmälle ajotavalle on omien ajotottumusten muuttamisen vaikeus.

– Ilmastoystävällisempään ajamiseen liittyvät uskomukset ovat yleisiä. Keväällä tehdyissä ilmastoystävällisemmän ajamisen ajotesteissä päästöjen määrät laskivat pienillä teoilla keskimäärin 11 prosenttia, Ajotunti.fi:n liikenneopettaja Kristiina Anunti kertoo tiedotteessa.

Liikenneopettaja näyttää: Näillä helpoilla keinoilla voit säästää arvokasta bensaa 4:19
KATSO MYÖS: Ressun autokoulun liikenneopettaja Bror Torstensson paljasti MTV Uutisille parhaat bensansäästövinkkinsä.

Lähde: Neste

Lue myös:

    Uusimmat