Suomalaistaustainen Max sairaanhoitajana Ruotsissa, kertoo arjestaan koronan keskellä – "Koronapositiivisten luo mennään vain lääkkeitä antamaan"

Sairaanhoitajana Ruotsissa työskentelevä Max kertoo arjestaan koronan keskellä –"Suojavarusteiden vuoksi potilaiden inhimillinen kohtaaminen kärsii" 5:18
Katso suomalaistaustaisen Max Edforsin haastattelu MTV Uutiset Livestä!

Suomalaistaustainen Max Edfors työskentelee Tukholmassa Karolinskan sairaalan traumaosastolla ja hoitaa päivittäin koronaviruspotilaita. Nyt hän kertoo, miten koronavirus on muuttanut työskentelytapoja sairaalassa.

Suurin muutos liittyy suojavarusteisiin, jotka puetaan Edforsin mukaan päästä varpaisiin.

– Koronapositiivisten potilaiden luo mennään ainoastaan lääkkeitä antamaan. Heillä on paljon kysymyksiä, mutta eniten heitä häiritsee yksinolo. Tässä tilanteessa ei voi ohimennen mennä moikkaamaan potilasta ja kysellä kuulumisia. Spontaanit sosiaaliset kohtaamiset puuttuvat ja potilasläheisyys kärsii, Edfords harmittelee.

Hoitajat ovat aina joutuneet olemaan tarkkoja käsihygieniastaan, mutta nyt ollaan Edforsin sanojen mukaan "eri kalibeerissa". 

– Työpaikallani koronavirus on näkynyt myös positiivisesti. Lääkärit ja muut työntekijät puhaltavat nyt yhteen hiileen ja kaikki ovat joustavia. Mikään ei ole mahdotonta.

Suojavarusteita ja palkkaa riittää

Edfors kertoo, että Karolinskan sairaalassa on ollut suojavarusteita hyvin saatavilla, eikä hoitajia huoleta niiden loppuminen. 

Osa sairaanhoitajista on saanut koronan vuoksi muhkean korotuksen palkkaan.

–Tehohoitajat saavat niin sanottua kriisilisää. He tekevät 12 tuntisia työpäiviä ja palkkaa maksetaan yli kaksinkertainen palkka. Meidän osasto ei ainakan vielä ole tällaista saanut, Edfors kertoo.

Edfors muistuttaa, että koronasta huolimatta muut potilaat eivät ole hävinnyt minnekään.

– Meillä on joka päivä traumaosastolla palovammaisia, auto-onnettomuuteen joutuneita tai itsemurhaa yrittäneitä potilaita. Meidän osastolla korona on potilailla sattumalta löydetty lisädiagnoosi, sillä osa on saattanut olla oireettomia.

Kuten Suomessa, myös Ruotsissa sairaalat ovat vastaanottaneet yrityksiltä syötävää ja juotavaa. Edfors toivoo, että sairaanhoitajat muistetaan vielä koronakriisin jälkeenkin. 

– Tämä on tärkeää työtä, joka on nyt ollut tapetilla. Toivon, että meidät muistetaan vielä syksylläkin.

Katso sairaanhoitaja Max Edforsin haastattelu MTV Uutiset Livestä ylläolevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat