Mainos

Suomalaistarkkailija: Itä-Timorin tuhojoukoilla tappolistat

Väkivaltaisuudet Itä-Timorissa ovat yltyneet alueelle julistetusta poikkeustilasta huolimatta. Suomalaistarkkailija Tom Lindahlin mukaan puolisotilaalliset joukot tuhoavat parhaillaan koko Itä-Timoria. Tänään Itä-Timorista Australiaan lentänyt Lindahl sanoo, että armeijalla on tappolistat ihmisistä, jotka se etsii käsiinsä. Myös pakoon lähtenyt piispa Carlos Belo oli Lindahlin mukaan todellisessa hengenvaarassa.

Silminnäkijöiden mukaan ammuskelu kaduilla jatkuu ja ruokapulasta kärsivät ihmiset ryöstävät kauppoja. Alueen itsenäisyyttä vastustavien puolisotilaallisten joukkojen kerrotaan surmanneen satoja ihmisiä: kymmenet tuhannet ovat paenneet kotoaan. Joukkojen komentaja sanoo, että hänen miehensä ovat valmiita polttamaan kaiken, ellei Itä-Timorin kansanäänestystä itsenäisyydestä järjestetä uudelleen.

Itä-Timor


Komentaja Silva da Costa sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan, että puolisotilaallisten joukkojen määrä kasvaa lähipäivinä. -Maanantaina meillä oli 25 000 miestä..parin päivän päästä heitä on 100 000, hän sanoo.

YK saattaa lähettää alueelle joukkoja, jos tilannetta ei saada muuten hallintaan. Indonesia julisti tänään Itä-Timoriin poikkeustilan ja ulkonaliikkumiskiellon. Indonesian armeijan edustaja kertoi paikalliselle televisioasemalla, että poikkeustilalaki antaisi armeijalle oikeuden pidättää kenet tahansa, jota epäillään levottomuuksien aiheuttajaksi.

Puhelinyhteydet Itä-Timorin pääkaupunkiin Diliin ovat katkenneet. Linjayhteydet myös vaikeuksissa olevaan YK:n aluepäämajaan ovat poikki. Juuri ennen linjojen katkeamista talon ympäriltä kuului ammuskelua. YK:n suojissa on yhä arviolta parituhatta pakolaista.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kertoi jo aiemmin yöllä, että poikkeustilan julistaminen on ollut esillä hänen ja Habibien käymissä keskusteluissa.

Annan puhui toimittajille New Yorkissa tavattuaan YK:n viisimiehisen valtuuskunnan, joka lähti myöhään eilisiltana Indonesiaan painostamaan maata toimiin väkivallan lopettamiseksi.

Punaisen Ristin leiri poltettiin

Punainen Risti kertoo, että sen Itä-Timorissa sijaitseva leiri on poltettu maan tasalle. Järjestöllä ei ole tietoa leirin parinkymmenen työntekijän tai sieltä turvaa hakeneiden noin 2 000 ihmisen kohtalosta.

-Olemme äärimmäisen huolissamme heistä, Australian Punaisen Ristin tiedotuspäällikkö Vedran Drakulic sanoo. Itä-Timorin itsenäisyyttä vastustavat puolisotilaalliset joukot hyökkäsivät leiriin eilen iltana.
(STT-AFP-Reuters)
Anu Kuistialan raportti Itä-Timorin väkivaltaisuuksista. Suomen Jakartan suurlähettiläs Hannu Himanen kertoo Itä-Timorin tilanteesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.