Suomalaistaiteilija Mari Kasurisen äärimmilleen muokatut My Little Ponyt valloittavat maailmaa

Kansainvälisesti uraa uurtanut kuvataiteilija Mari Kasurinen on kustomoinut ja muokannut muovisesta My Little Pony -lelusta maailmanlaajuisen My Little Pop Icons -ilmiön. Lastenlelut muuttuvat taiteilijan käsissä poptaiteeksi ponien saadessa aivan uudet kasvot ja habituksen – sekä täysin uuden merkityksen.

Tuijotan ponia, joka saattoi joskus olla herttainen My Little Pony nimeltä Rainbow Dash tai ehkäpä Pinkie Pie. Ei enää. Kalpeaksi puuteroidun ponin turvassa roikkuu ronskisti tupakka. Sen takajalkoja koristavat rikkinäiset, ruokottomat sukkanauhat – etukavion yläpuolella olevasta härskin kliseisestä tatuoinnista puhuttamakaan. Ponin häiritsevän eläväinen virne sekä mielipuolisuutta taakseen piilotteleva katse viestittävät jotain aivan muuta kuin sateenkaaria, ystävyyttä ja taikaa, jota nuo jo 1980-luvulta tutut leikkiponit yleisesti ottaen edustavat. Leluponi on vain varjo entisestään, sillä se on ilmiselvä Tohtori Frank N. Furter kultiksi muodostuneesta The Rocky Horror Picture Show -musikaalielokuvasta.

Kuvataiteilija Mari Kasurisen, 30, menestyksekäs ura taiteilijana sai alkunsa leikkisästi leluvaraston kätköjä tutkiessa ja kuvitteellisen, mustanpuhuvan Gotham Cityn innoittamana vuonna 2007. Tuolloin vielä Lahden Taide-instituutissa opiskeleva Kasurinen loihti ensimmäisen My Little Pop Icons -veistossarjansa taideteoksen.

– Minua on aina kiinnostanut populaarikulttuuri ja eritoten pop-ikonit. Samoihin aikoihin kustomointi-ilmiö nousi pinnalle todella vahvana ja halusin itsekin kustomoida jotain arkipäiväistä joksikin muuksi. Koska koen populaarikulttuurin aikamoisena leikkinä, sen leikin kautta mieleeni nousi lelut. Aloin käydä läpi omia vanhoja lelujani ja löysin yhden ainoan My Little Ponyn, Kasurinen kuvaa.

– Se oli androgyyni, vielä helposti saatavissa ja se edusti omaa sukupolveani, Kasurinen kertoo.

Ja niin syntyi ensimmäinen hämyisestä, goottimaisesta Gotham Citystä tuttu My Little Pop Icon -hahmo.

– Ihka ensimmäinen tekemäni My Little Pop Icon -hahmoni oli Batman – nimenomaan Tim Burtonin Batman, Kasurinen painottaa.

Kasurinen nimeääkin Tim Burtonin Batmanin lapsuuden sankarikseen.

My Little Pony -sukupolvet


Generation 1 eli G1: 1983–1995

G1-poneja tehtiin lähes kaikissa sateenkaaren väreissä ja erilaisissa asennoissa: pulleita poneja tavattiin yksisarvisina, siivekkäinä pegasuksina, poika- ja vauvaponeina. Poneissa saattoi olla myös erilaisia mekanismeja: harja saattoi vaihtaa väriä auringossa, häntää pystyi pyörittämään sekä kuvio ponin kyljessä saattoi tuoksua samalle, mitä kuvassa oli.

G2: 1997–2003

Toisen sukupolven ponit laihtuivat huomattavasti ja kasvoivat pituutta kerta heitolla. Pää oli pienempi, jalat pitkät ja solakat.

G3: 2003–2009

Kolmannen sukupolven ponit palasivat alkujuurilleen: ne muistuttivat jälleen enemmän G1-poneja, sillä niiden vartalo ja pää muistuttivat vanhan kunnon 1980-luvun poneja. Tosin niiden jalat olivat muodoltaan aavistuksen sirommat.

G4: 2009–nykyhetki

Nyttemin neljännen sukupolven ponit ovat pään ja silmien kooltaan erityisen isokokoisia ja pyöreitä: ponin turpa on pienempi. Neljännen sukupolven ponilelut edustavat My Little Pony: Friendship is Magic -piirrossarjan hahmoja.

– Muistan elävästi kun kyseinen elokuva tuli, olin silloin otollisessa iässä – tai no, olenhan vieläkin Batmanille otollisessa iässä! Kasurinen virnistää.

– Batman-poni oli alun perin G1-mallin ylväs ja herkkä prinsessaponi. Se oli itse asiassa ensimmäinen ponini, joka ei ollut enää pieni ja pyöreä, vaan sitä oli jo vähän laihdutettu. Siinä oli kuitenkin vielä se viattomuus tallella ja se oli minulle tuolloin kauhean arvokas.

Ponit ovat kuumaa valuuttaa

My Little Ponyn -lelujen valmistaminen alkoi vuonna 1981, jolloin suloiset ja pulskat pastelliponit valloittivat lastenhuoneet ja pian jo televisioruudut animaation muodossa. My Little Ponyt ovat kokeneet aikojen saatossa muodonmuutoksia ja laihdutuskuureja jos toisiakin. Etenkin neljännen sukupolven ponit sekä My Little Pony: Friendship is Magic -piirrossarja ovat valloittaneet myös aikuisten – ja eritoten nuorten miesten eli bronyjen – sydämet 2010-luvulta lähtien.

Kasurinen on käyttänyt teoksissaan eri sukupolven poneja. Kuvataiteilija kertookin, että alkuperäisten My Little Pony -lelujen metsästäminen on vaikeutunut huomattavasti viime vuosina: lelut on tilattava internetin ihmeellisestä maailmasta ja perusponien hinnat ovat nousseet reippaasti.

– Aluksi niitä löysi kirpputoreilta suhteellisen helposti parilla eurolla. Enää ei. Löysin varmaan viimeksi puoli vuotta kirpputorilta G3-ponin, joka onkin jo uudempi versio.

Omalla työpajallaan kissansa kanssa pop-ikoneja työstävä Kasurinen kertoo prosessin olevan hyvin intensiivistä ja intiimiä – ja sisältävän paljolti odottelua.

– Aivan ensimmäiseksi pitää valita hahmon asento: se on hirvittävän tärkeää, sillä asento tekee todella ison osan habituksesta. Kun se on valittu, revin vaaleanpunaiset karvat irti, ne eivät sovi kellekään! Kasurinen naurahtaa.

– Sen jälkeen alan veistää polymeeri-muovailuvahasta, joka sitten kovetetaan kotiuunissa. Sitten maalaan, lisään strasseja tai muuta tilpehööriä. Loppulakkaus ja viimeisenä kampaus. Sitten on valmis, Kasurinen kertoo.

Yhden pop-ikonin tekoon kuluu aikaa päivistä viikkoon, vaikka yksityiskohtia niissä on kutkuttavan paljon.

–Jos on todella tiukka aikataulu, olen pystynyt tekemään pikkuponin kolmessa päivässä. Mutta siinä on kamalan paljon odottelua, että maali kuivuu. Isommissa poneissa saa helposti viikonkin kulumaan, kun pääsee kunnolla näpertämään.

My Little Pop Icons -hahmojen hinnat pyörivät sadoissa euroissa.

Batmanista Miley Cyrukseen – ponit lähtivät kiitolaukkaa maailmalle

My Little Batmanin jälkeen seuraavaksi päivänvalon näki hyytävä Alien-poni: perässä seurasivat muut sarjakuvista ja elokuvista tutut fiktiiviset hahmot, kuten muun muassa Kissanainen, Star Wars -hahmot, Saksikäsi Edward ja monet, monet muut. Myöhemmin kuvioihin ilmestyivät Lady Gaga ja muut pop-maailman tähdet ja henkilöbrändit.

Kasurisen ponit saivatkin jo heti ensiaskeleilla suunnattomasti huomiota maailmalla herättäen ihastusta ja hämmennystä. Kun googlaa My Little Pop Icons -termin, lähes ensimmäisenä pomppaavat esiin ulkomaisten Huffington Postin, Telegraphin ja Wiredin artikkelit.

– Internetin avulla pääsee todella nopeasti – ja todella helposti – esille, Kasurinen pohtii.

Vuosia takaperin amerikkalainen julkkisbloggari Perez Hilton hehkutti Kasurisen Lady Gaga -ponia kotisivuillaan ja Tähtiensota-fanit riemastuivat My Little Skywalker -ponista. Suosio oli hetkessä taattu.

Myös muu tähtimaailma on ollut ihastuksissaan:  Hurts-yhtyeen herrat saivat Suomessa keikkaillessaan omat näköisponinsa ja look-a-like ponit komeilivat myös Toni Wirtasen ja Jannika B:n hääkakussa.

Ja menestys maailmalla sen kun jatkuu.

– Puolitoista vuotta sitten sain oman edustusgallerian, Galeria Gmurzynskan Sveitsistä. He ovat oikein raivokkaasti alkaneet viedä näitä poneja maailmalle. Ponit ovat päässeet galleriaan Picasson ja Andy Warholin väliin: ne olivat oikein hyvässä seurassa, Kasurinen kuvailee hymy herkässä.

Kasurinen uskoo tehneensä tähän mennessä yli 100 My Little Pop Icons -hahmoa.

– Siinä kävikin nopeasti niin, että aloin tehdä pelkkiä tilaustöitä asiakkaille: en ole edes julkaissut kaikista tekemistäni poneista kuvia, sillä monet yksityishenkilöt ovat esimerkiksi halunneet ponin tyttöystävästään tai tulevasta vaimostaan, Kasurinen kertoo.

– Kaikista uusimpia hahmoja ovat Miley Cyrus, Kanye West, Jay Z, Marina Abramovic ja Frank. Nämä uudet hahmot ovat lähes poikkeuksetta tilaustöitä, kuvataiteilija luettelee.

Nämä popmaailman hahmot eivät kuitenkaan ole yhtä lähellä Kasurisen sydäntä, kuin popkulttuurin pimeämmällä laidalla askeltavat, kiehtovimmat hahmot.

 – Tähdenlentoja on niin paljon ja harvoin ne ovat niin inspiroivia, että niihin itse tarttuisin.

Mitkä sitten ovat Kasurisen lempiponeja?

– Se aina vaihtuu, sillä koko prosessi on todella intensiivinen ja intiimi: jos joutuu tekemään tilaustyönä jonkin sellaisen henkilön, josta ei kauheasti välitä, se voi olla myös hyvin tunteita herättävä prosessi, Kasurinen virnistää.

– Tällä hetkellä Frank on ehdoton suosikkini. Se on ensimmäinen sukupuolinormit haastava poni: se oli todella jännittävä prosessi, koska G3-poni itsessään on erittäin feminiininen: siitä piti tehdä ensin mies, joka onkin nainen.

Kasurinen myöntää, että erityisen tärkeistä poneista – tai hahmoista –  on vaikea luopua.

– Frank ei ole vielä myytävänä. Se lähtee varmaan maailmalle – ikävä kyllä, Kasurinen huokaisee leikkisästi.

– Onneksi minulla on jo seuraavia jännittäviä tilaustöitä tiedossa, joten ei sitä kauaa murehdi.

Vuonna 2011 valmistunut My Little Catwoman tuijottaa viekoittelevana Rööperin Taidesalongin jalustalla. Aivan kun se tietäisi, että edessä on vielä monen monta näyttelykierrosta, maailmanmatkaa ja ympärillä ihastelevia sekä hämmästeleviä katseita.

Saisiko tästä aikuinen uuden "lelun" molemmista lapsuudensankareistaan?

Teksti ja kuvat: Katri Koskinen

Info:

Mari Kasurinen: The Image is Present -näyttely nähtiin Rööperin Taidesalongissa Helsingissä 14.5.–1.6.2014. 

Rööperin Taidesalonki  on suljettu helatorstaina, perjantaina ja lauantaina:  näyttely on avoinna viimeisen kerran sunnuntaina 1.6. klo 12–16.

Lue myös:

    Uusimmat