Suomalaistähdet avautuvat – kesä ilman alkoholia

Redrama, Irina ja Venla Savikuja kertovat MTV.fille, miltä kesä näyttää absolutistin silmin. Alkoholittomuudessa auttaa päättäväisyys ja fiksut, ymmärtäväiset ystävät.

Rap-artisti Redrama on viettänyt päihteetöntä elämää lähes neljä vuotta. Alkoholiongelmastaan avoimesti kertonut artisti on myöntänyt, että aluksi se oli keikoilla vaikeaa: usein artistit joutuvat istumaan backstagella pitkäänkin ennen esiintymistä, ja alkoholia on aina tarjolla.

Nykyään ongelmia ei ole. Redrama tunnustaa, ettei muusikon työtä oikein pystyisi tekemään, jos ympäröivät houkutukset tai muiden ihmisten juominen vaivaisivat.

– Ei esimerkiksi minun bändiläisilläni ole rajoitetta, etteivät he saisi bäkkärillä juoda. He ovat kuitenkin fiksuja tyyppejä, räppäri kertoo.

– Jotkuthan ovat mukavampia ja puheliaampia, kun he saavat pari juomaa. Me suomalaiset olemme kuitenkin niin hiljaisia.

Kesä ei ole Redramalle erityisen haasteellista aikaa raittiuden kannalta. Koska muiden ihmisten juominen ei vaivaa, artisti viihtyy terasseilla. Niillä istuskellessaan hän tissuttelee kahvia ja havainnoi kesäistä tunnelmaa ympärillään.

– Voin ihan hyvin istua samassa seurueessa juovien ihmisten kanssa ja pitää hauskaa. Nautin suunnattomasti siitä, että koko Suomi herää kesällä eloon. Ei ole enää niin kiire ja on rennompi flow. Ihmiset katsovat yhtäkkiä myös ylöspäin, Redrama pohtii.

Laulajatähti Irinalla on samanlainen asenne alkoholittomuuteen. Juhlimaan pystyy muutenkin eikä muiden alkoholinkäyttö kiinnosta.

– Alkoholittomuus on minun valintani eikä sen tarvitse olla kenenkään muun valinta. Itse pystyn olemaan tarpeeksi hölmö ilmankin, Irina nauraa. 

Irinan alkoholittomuus juontaa juurensa iltaan yli 20 vuotta sitten. Teini-ikäinen Irina tuli juoneeksi liikaa ja joutui tiputukseen. 

Sairaalareissun jälkeen hän ei juonut pitkään aikaan. Kun alkoholia sitten tuli kokeiltua uudelleen, ei se enää tuntunut sen arvoista. 

”Suhtaudun myötätuntoisesti huonossa kunnossa oleviin”

Salatuissa elämissä näyttelevä Venla Savikuja lopetti alkoholinkäytön lähinnä kokeilunhalusta. Raittius vei kuitenkin mennessään ja Savikuja on ollut juomatta jo yli kaksi vuotta.

Ensimmäinen kesä ilman alkoholia oli vaikea. Terassit ja kesän juhlat houkuttelivat.

– Alkoholittomuus tuntui kesällä kevättä vaikeammalta. Nyt kun olen ollut näin kauan juomatta, siinä ei ole eroa.

Näyttelijä viettää kesää nykyään mieluummin mökkeillen kuin yökerhoissa, ja mökin rauhassa kiusaukset ovat kaukana. 

Silloin tällöin Savikuja käy kuitenkin ulkona. Alkoholittomuus tuntui aluksi tekevän hänestä ulkopuolisen juhlissa.

– Tuli ulkopuolinen olo, kun ei vielä ollut tottunut alkoholittomuuteen. Mutta nykyään ei haittaa, että kaverit juovat – he osaavat käyttää alkoholia fiksusti. Ja itse voin olla spontaani ja hauska selvin päin, Savikuja huomauttaa. 

– Suhtaudun myötätuntoisesti joihinkin todella huonossa kunnossa oleviin vieraisiin ihmisiin. Tulee tunne, ettei todella ole tarvetta juoda itseään sellaiseen kuntoon.

Savikuja nauttii siitä, miten alkoholittomuus säästää rahaa ja aikaa. Viikonloppuaamuina jaksaa lähteä lenkille krapulapitsan tilaamisen sijaan. Näyttelijä on huomannut myös unen laatunsa parantuneen.

Muutokset ovat olleet niin positiivisia, ettei juomista ole tullut ikävä. Vaikka Savikuja ei enää kiellä itseltään juomista, sitä ei ole tehnyt mieli.

– Vaikka olen ajatellut, ettei tarvitse totaalikieltäytyä, olen tehnyt kaikissa juhlissa päätöksen, etten tarvitse alkoholia. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja