Mainos

Suomalaispäätoimittaja Muhammed-kuvasta: Uskonnoilla ei saa olla eritysasemaa

Lehdistön itsesensuuri on vaarallisempaa kuin kohua herättävän kuvan painaminen lehdessä, sanoo profeetta Muhammedia esittävän piirroksen julkaisseen ruotsalaislehden suomalaissyntyinen päätoimittaja.

Useat ruotsalaislehdet ovat julkaisseet uudelleen kohukuvan, jossa muslimiprofeetta esitetään koiran hahmossa. Kuvan ovat julkaisseet ainakin Expressen, Dagens Nyheter ja Sydsvenskan.

Sydsvenskanin poliittisen päätoimittajan Heidi Avellanin mukaan malmölaislehdessä kuvaa on käytetty asiaa käsittelevän uutisjutun yhteydessä.

- Kyseessä on selkeä uutisjuttu, jossa kerrotaan kuvan piirtäneeseen ruotsalaistaitelijaan kohdistuneista murha-aikeista, Avellan kertoo.

Suomalaissyntyisen Avellanin mukaan päätös kuvan uudelleenjulkaisusta oli helppo, vaikka se herättikin keskustelua.

- Daniel Sandström, joka on vastaava päätoimittaja tässä asiassa, selittää sen yksinkertaisesti niin, että tämä on normaali journalistinen päätös. Kyseessä ei ole provokaatio vaan informaation jakaminen.

Tämä on siis jo toinen kerta, kun kohun nostattanut kuva julkaistaan lehdessä. Avellan sanoo Sydsvenskanin toimituksen varautuneen tälläkin kerta myös negatiiviseen palautteeseen.

- Tämä ei ole mikään hieno kuva mielestäni, mutta totta kai tämä on kuva jota pitää ja jonka voi näyttää. Missään tapauksessa ei saa pelätä seurauksia. Meillä on vastuu siitä, ettei itsesensuuri iske meidän työhömme. Kuvia on voitava julkaista ja uskonnoilla ei saa olla mitään erityisasemaa, Avellan linjaa.

Avellan kuvaa päätöstä kohukuvan julkaisemisesta samalla kertaa sekä vaikeaksi että helpoksi. Ensimmäisen kerran asiaa pohdittiin syksyllä 2005, kun kuvat julkaistiin ensimmäisen kerran tanskalaisessa Jylland Posten -lehdessä.

- Tuolloin keskustelimme silloisen vastaavan päätoimittajan kanssa siitä, onko itse julkaiseminen journalistisesti tärkeää vai onko Jyllands Posten lähtenyt tähän provokaatiomielessä. Keskustelu ei silloinkaan ollut helppo, mutta totta kai me päädyimme siihen, että itsesensuuri on meille vaarallisempaa kuin kuvien julkaisu.

Poliittinen päätoimittaja muistuttaa, että Malmössä asuu paljon muslimeja, eikä heitä haluta ehdoin tahdoin ärsyttää.

- Malmössahan asuu paljon muslimeja, emmekä halua heitä mitenkään loukata provokaatiomielessä. Mutta joskus se, että joku kuva on olemassa ja se pitää voida näyttää on tärkeämpää kuin se, että joku loukkaantuu.

Lue myös:

Katso Kari Lumikeron raportti Tukholmasta (Seitsemän uutiset 10.3.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.