Mainos

Suomalaisomisteinen venäläislehti haastoi duuman puhemiehen oikeuteen

Venäläinen talouslehti Vedomosti on haastanut parlamentin alahuoneen duuman puhemiehen Boris Gryzlovin oikeuteen. Vedomosti haluaa oikeuden ratkaisun Gryzlovin puheista, joiden mukaan lehti olisi jotenkin sekaantunut 29. maaliskuuta tapahtuneisiin Moskovan metroiskuihin tai syyllistynyt vähintäänkin terroristien myötäilyyn.

Vedomosti-lehteä julkaisee Sanoma Magazinesiin kuuluva Independent Media -yhtiö. Lehti ei vaadi Gryzlovilta rahaa vaan pelkkää anteeksipyyntöä.

Gryzlov ryöpytti rajusti mediaa toinen päivä huhtikuuta Yhtenäinen Venäjä –puolueen tapaamisessa, johon osallistui myös presidentti Dmitri Medvedev.

- Haluaisin ottaa esimerkin, jota itse pidän käsittämättömänä. Kolme faktaa: Se, mitä Vedomosti-lehti kirjoitti jutussaan ”Kosto Kaukasuksesta”. Se, mitä toimittaja Aleksandr Minkin kirjoitti Moskvskij Komsomolets –lehdessä. Se, mitä (metroiskut tunnustanut terroristijohtaja) Doku Umarov kirjoitti julistuksessaan, Gryzlov kuvaili uutistoimisto RIA Novostin mukaan.

- Jos analysoimme näitä kolmea lähdettä, huomaamme, että ne on keitetty samoista aineksista. Se antaa aiheen epäillä, että nämä julkaisut ja terroristien toimet ovat yhteydessä toisiinsa, Gryzlov sanoi.

Vedomostin artikkelissa ”Kosto Kaukasuksesta” pohdittiin Venäjän viime vuosien terrori-iskuja ja Kaukasuksen väkivaltaa niiden taustalla sekä pääministerin ja presidentin rooleja terrorismin torjunnassa. Jutussa ei kuitenkaan varsinaisesti syytelty viranomaisia mistään. Lehden johdon mukaan juttu oli aivan normaali analyysijuttu, jonka kaltaisia julkaistiin kaikissa Venäjän medioissa pommi-iskujen jälkeen.

Vedomosti kirjoitti pari päivää puheen jälkeen Gryzloville kirjeen, jossa se kehotti puhemiestä perumaan sanansa.

- Jos Teidän lausuntonne oli luonteeltaan tunteenpurkaus eikä perustunut konkreettisiin faktoihin tai perustui virheeseen tai väärinkäsitykseen, Vedomosti-lehden toimitus haluaisi saada Teiltä virallisen anteeksipyynnön, kirjeessä todettiin.

Gryzlov ei kuitenkaan vastannut kirjeeseen.

Poliitikot: Media on vastuutonta

Myös Moskovskii Komsomolets -lehden toimittaja Aleksandr Miknkin on nimittänyt Gryzlovin puheita herjaukseksi ja vaatinut viranomaistutkintaa. Ekho Moskvy -radiokanavalla Minkin kuitenkin sanoi, että duumaedustajana Gryzlovilla on käytännössä syytesuoja, eikä hän usko että oikeudenkäyntiä sallitaan.

Gazeta-lehden haastattelussa Yhtenäinen Venäjä -puolueen edustaja Andrei Isajev hämmästelee median reaktioita. Isajevin mukaan Gryzlovin lausunto oli täysin ymmärrettävä, sillä venäläismedia on reagoinut pommi-iskuihin ”täysin vastuuttomasti” nostamalla esiin Kaukasuksen tilannetta.

Myös parlamentin ylähuoneen puhemies Sergei Mironov haukkui toimittajat iskujen jälkeen.

- Viestimet ovat pelanneet terroristien pussiin ja yrittäneet vakuuttaa kansalaisia siitä että taistelu terroristeja vastaan on tehotonta ja että hallitus ei pysty suojelemaan kansaa, Mironov syytti.

Gryzlov ei ole kommentoinut lehdille Vedomostin oikeusvaadetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.