Suomalaisnuorten huumeidenkäytössä ikävä erityispiirre

Huumeiden käyttö aloitetaan Suomessa paljon nuorempana kuin muissa Euroopan maissa. A-klinikkasäätiön Uudenmaan palvelualueen ylilääkäri Kaarlo Simojoen mukaan Suomessa huumeiden käyttö aloitetaan noin 15-vuotiaana.

– Erityinen piirre täällä Suomessa on se, että suonensisäisten huumeiden käyttö aloitetaan varsin varhaisessa vaiheessa verrattuna moneen muuhun maahan. Tämä johtuu osittain varmasti siitä, että amfetamiinia käytetään meillä pääasiassa pistämällä, kun muualla poltellaan crakia. Tässä on toki ainekohtaisia eroja.

Simojoen omien tutkimuksien ja THL:n vanhempien tutkimuksien mukaan suonensisäisten huumeiden käytön aloittaa 45 prosentissa tapauksissa alle 17-vuotias nuori. Muualla ikä on Simojoen mukaan korkeampi, arviolta lähempänä 20 ikävuotta.

Suomessa on arvioitu olevan yhteensä noin 20 000 suonensisäisten huumeiden käyttäjää.

– Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että nuori on aloittanut 13-vuotiaana suonensisäisten käytön. Huoli tässä on se, että emme saa edes vanhoja käyttäjiä hoitoon, kun kulttuuri siirtyy jo nuorempiin, jotka tulevat vasta päihdepiireihin. Heille opetetaan nopeasti miten aineita käytetään ja suonensisäisten käyttö on siinä keskeisessä osassa.

Parhaimmat tilastot Yhdysvalloissa

Euroopassa ei ole kokonaisvaltaista tilastoa huumeiden käytön aloitusiästä. Simojoen mukaan Suomi kuitenkin eroaa muista Euroopan maista.

– Parhaimmat tilastot löytyvät Yhdysvalloista. Siellä aloitusikä on noin 18. Meillä aloitusikä, ainakin puolissa tapauksissa – ja etenkin pääkaupunkiseudulla – on alle 15.

Kokeilut alkoholin kanssa aloitetaan Suomessa Simojoen mukaan noin 12–13-vuotiaana.

– Suomalainen erityispiirre on se, että meillä mukaan tulee nopeasti esimerkiksi rauhoittavat lääkkeet. Jos verrataan Yhdysvaltoihin, niin siellä keskimäärin rauhoittavien lääkkeiden käyttö alkaa vasta 22-vuotiaana. Meillä siinä vaiheessa ollaan käytetty niitä jo viidestä kymmeneen vuotta.

Nuoret kokeilualttiita

Simojoella ei ole tarkkaa syytä miksi Suomessa huumeidenkäyttö aloitetaan nuorempana kuin muissa Euroopan maissa. Yksiselitteistä vastausta ei pysty Simojen mukaan yksinkertaisesti antamaan.

– Raju, humalahakuinen juominen on ollut meillä kautta aikojen yleisempää kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Tämä kulttuurinen perinne varmasti näkyy huumeiden käytössä ja muussakin päihdekäytössä. Meillä yritetään saada pää nopeasti sekaisin. Nykypäivänä se tarkoittaa sitä, että alkoholin rinnalle otetaan rauhoittavia lääkkeitä tai käytetään huumeita.

– Kulttuuri on täälläkin muuttunut, eli valitettavasti nuoret suhtautuvat kannabikseen ja muihin huumeisiin myönteisemmin kuin aikaisemmat sukupolvet. Se näkyy tässäkin asiassa, eli käytön ja iän alhaisuudessa.

Kokeilualttius näkyy nuorissa erityisesti.

– Helsinkiläisistä 8–9-luokkalaisista 15 prosenttia on kokeillut laittomia huumeita ainakin kerran. Hehän ovat ihan lapsia. Ammattikouluikäisistä neljännes on kokeillut, kauhistelee Simojoki.

Lue myös:

    Uusimmat