Huumekokeilut yhä kasvussa – "Kannabiskeskustelu pitäisi erottaa kokonaan muista huumeista"

7:42
Video: Huumausaineiden kokeiluista puhuttiin aamun Huomenta Suomessa

Huumeiden käyttö on tilastojen valossa kasvanut 1990-luvulta tähän päivään. THL:n päihdetutkimuksen mukaan yli 20 prosenttia suomalaisista kertoo joskus elämässään kokeilleensa huumeita. Asiantuntijan mukaan kannabiskysymystä täytyisi käsitellä täysin irrallaan muista huumausaineista.

– Yleisin kokeiltu huumausaine on kannabis. Sitä on kokeillut 24 prosenttia aikuisväestöstä. Toiseksi yleisin on lääkkeiden väärinkäyttö. Reseptilääkkeitä on joskus käyttänyt väärin noin 7 prosenttia väestöstä. Seuraavaksi tulee stimulantteja. Esimerkiksi amfetamiini ja ekstaasi, sanoo THL:n erikoistutkija Karoliina Karjalainen Huomenta Suomen haastattelussa.

7:41

"Kannabis pitäisi erottaa muista huumeista"

Karjalaisen mukaan esimerkiksi jätevesitutkimuksissa on ollut näyttöä siitä, että esimerkiksi ekstaasin, amfetamiinin ja kokaiinin kokeilut ovat yleistyneet.

Vastaava tutkija Mikko Salasuo Nuorisotutkimusverkostosta sanoo, että kannabiksen käyttäjäkunta jakautuu yhteiskunnassa moneen kerrokseen. Stimulanttien käyttöä saattaa selittää paljolti viikonlopun viihdekäyttö.

– Amfetamiini on ongelmakäytössä kaikkein yleisin huumausaine. Sen raportoinnissa ei ole helppoa erottaa, mikä on ongelmakäyttöä ja mikä osuu viikonloppuihin. Oletus on, että nyt näkyvä piikki ja piikki, joka on näkynyt välillä 2000-luvun aikana, johtuu viikonloppukäytöstä. Meillä on sellainen tietty pysyvä ongelmakäyttäjien ryhmä, joka on noin 16 000 – 24 000 välissä. Se ei ole mitenkään dramaattisesti heilunut viimeisimpien 20-30 vuoden aikana, Salasuo sanoo.

Kannabis erilleen

Salasuo toivoo, että kannabista käsiteltäisiin aivan omana asianaan.

– Kannabis on täysin eri aine, jolla on hyvin vähän tekemistä muiden huumausaineiden kanssa. Siinä on ihan omanlaisensa käyttömekanismit.

Salasuo lainaa kollegaansa ja sanoo, että merkittävä kulttuurinen muutos on tapahtunut marihuanan kotikasvatuksen myötä kymmenisen vuotta sitten.

– Enää se ei ole hasista, jota tuodaan jostain vaan se on myös paljon marihuanaa, jota kasvatetaan itse.

Karoliina Karjalainen muistuttaa, että useissa kyselyissä suomalaisten asenteet juuri kannabista kohtaan ovat lieventyneet, mutta muuttuneet useita muita huumausaineita kohtaan jyrkästikin kielteisemmiksi.

Salasuon mukaan juuri näistä tilastoista näkee, että ihmiset tekevät jo eron kannabiksen ja muiden huumeiden välille.

– Suomessakin tulee varmaan jossain vaiheessa ajankohtaiseksi kysymys siitä, onko kannabiksen käytöstä rankaiseminen oikea tapa, Salasuo pohtii.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja