Heroiini palasi kaduille – lääkäri pelkää yliannostusaaltoa

A-klinikkasäätiön Uudenmaan palvelualueen ylilääkäri Kaarlo Simojoki pelkää, että heroiini aiheuttaa lisääntyneitä huumekuolemia Suomessa.

Helsingin poliisi ja keskusrikospoliisi on havainnut, että heroiini on tekemässä paluuta Suomeen.

– Me olemme keskustelleet poliisin kanssa aiheesta. Olemme ihan kliinisessä työssä ja kenttätyössä havainneet, että heroiinia liikkuu nyt enemmän taas kaupungilla, Simojoki vahvistaa.

Heroiiniin liittyy aina korkeampi kuolleisuus kuin muihin opiaatteihin. Päihdelinkki-sivuston mukaan opiaatit ovat oopiumunikosta saatavia huumausaineita, jotka vaikuttavat keskushermostoa lamaavasti.

– Näen tämän huolestuttavana juuri kuolleisuuden näkökulmasta. Toinen asia on, että heroiini on ollut niin pitkään tavallaan poissa suurempien joukkojen käsistä, että myös, tavallaan ikävää sanoa, mutta se tietotaito sen käyttämisestä on myös hävinnyt, Simojoki kertoo.

"Kukaan ei osaa käyttää heroiinia"

Heroiini on Simojen mukaan kaikista pahin tappaja opioideista. A-klinikkasäätiön Simojoki on huolissaan nuorista ja muista opioidien, eli synteettisten opiaattien, käyttäjistä, jotka saavat nyt mahdollisesti eteensä heroiinia.

– Riski kuolla yliannostukseen on todella iso, koska kukaan ei osaa käyttää heroiinia. Kyllä minä pelokkaana odottelen, että tuleeko tästä myös sellainen yliannostusaalto. Sitä ei onneksi vielä ole näkynyt ja toivottavasti ei näykään. Se on silti ihan todellinen riski, miettii ylilääkäri.

Pääkaupunkiseudulla on Simojen mukaan jatkuvasti ollut tietty perusjoukko, joka käyttää pääasiassa heroiinia. Heroiini ei ole siis koskaan kokonaan hävinnyt ainakaan pääkaupunkiseudulta.

– Nyt on selkeästi näkynyt viime kuukausina, että heroiinin käyttöä tulee vastaan paljon, paljon, useammin kuin aikaisemmin. Me emme vielä tiedä, onko tämä yksittäinen aalto, eli olisi tullut joku iso erä maahan, jota nyt pääkaupunkiseudulla aiheuttaa haasteita. Vai onko tämä pysyvämpi ilmiö. Sen pystyy sanomaan vasta myöhemmin.

Suomessa heroiinia käytetään pääsääntöisesti suonensisäisenä.

Lue myös:

    Uusimmat