Suomalaisnuoret tarkkoja verkossa – vanhemmilla vielä petrattavaa

Ensi maanantaina julkistetaan laaja suomalaisten nuorten verkkokulttuuria koskeva tutkimus.

Kyseessä on Verkkonuorisotyön valtakunnallisen kehittämiskeskuksen (Verke) tekemä kokoava raportti, jossa on tutkittu nuorten verkkokulttuuria koskevia suomalaistutkimuksia ja -opinnäytetöitä viimeisen viiden vuoden ajalta. Raporttia varten on käyty läpi yhteensä yli 200 tutkimusta.

Selvityksen mukaan suomalaisnuoret muodostavat verkkoidentiteettinsä luontevasti ja harkiten. Nuoret ovat myös hyvin tarkkoja siitä, millaista tietoa he itsestään jakavat verkossa.

– Nuoret miettivät hyvinkin tarkasti, mille kohderyhmille he kertovat mitäkin tietoja tai mitä kuvia jaetaan. Näiden suomalaistutkimusten perusteella näyttää siltä, että nuoret miettivät yhä enemmän tällaisia asioita ja ikään kuin brändäävät itseään verkossa eli ovat siitä omasta verkkojulkisuuskuvastaan hyvin tarkkoja, totesi MTV Uutislivessä vieraillut Verken projektipäällikkö Suvi Tuominen.

Tuomisen mukaan verkko myös mahdollistaa oman äänen esilletuomisen ja vaikuttamisen.

– Positiivisessa mielessä omien mielipiteiden esille saattaminen on kasvanut. Tutkimusaineiston perusteella voi sanoa, että nuorten oma toimijuus ja vaikuttamisen halua verkossa on lisääntynyt. Omia mielipiteitä tuodaan ilmi esimerkiksi videoiden avulla videoblogeissa tai Youtube-palvelussa. Nuoret eivät pelkää tuoda esiin omia, jopa radikaalejakin mielipiteitään. 

Ystävyys voi syventyä verkossa

Vanhemmat usein moittivat, että nuoret eivät enää näe kavereitaan vaan roikkuvat verkossa. Tuoreen selvityksen mukaan verkko kuitenkin monipuolistaa vuorovaikutusta.

– Suomalaistutkimusten mukaan verkossa kohdataan lähinnä niitä omia kavereita, jotka ovat tuttuja esimerkiksi koulusta tai harrastuspiireistä. Nettivälitteinen vuorovaikutus voi jopa syventää kasvokkaista ystävyyssuhdetta. Toisaalta siellä myös tutustutaan uusiin ihmisiin, ja monesta yksilöharrastuksesta tai fanittamisesta on tullutkin yhteisöllistä verkon myötä. Aiemmin sitä on tehty yksin kotona, mutta nyt siihen löytyykin kavereita verkosta.

Verken projektipäällikkö Suvi Tuominen ei allekirjoita väitettä siitä, että vanhemmat ovat pudonneet kärryiltä siitä, mitä heidän lapsensa puuhaavat netissä.

– Kyllä vanhemmat alkavat tajuamaan koko ajan paremmin ja paremmin nuoren netinkäyttöä. Vanhemmat ymmärtävät jo ihan hyvin ilmiöitä, mutta voisivat toki olla vieläkin kiinnostuneempia ja ymmärtää paremmin sitä, mitä oma jälkikasvu tekee verkossa. Rajoitusten ja kieltojen sijaan tulisi pikemminkin herättää sellaista keskusteluyhteyttä.

Lue myös:

    Uusimmat