Suomalaisnobelisti ja kolme muuta huippuasiantuntijaa törmäsivät koronatyössään yllättävään ongelmaan: Tietoa ja laskelmia on vaikea saada hallinnolta

Koronakriisistä selviytymistä pohtiva talousviisaiden ryhmä on törmännyt yllättävään ongelmaan. Asiasta kertoi ryhmän jäsen, professori Roope Uusitalo MTV:n Uutisextrassa. Hallinto panttaa tietoa. 

–Meillä ei ole ihan tarkkaa kuvaa siitä minkälainen on tämänhetkinen epidemiaskenaario, koska emme ole saaneet viimeisimpiä laskelmia, mutta aika optimistinen saisi olla, että uskoisi tämän olevan ohi kolmessa kuukaudessa, Uusitalo arvioi viime aikojen talouslaskelmia.

Koronaselvitysryhmän puheenjohtaja on VTT, työelämäprofessori Vesa Vihriälä. Lisäksi korona-analyysiä tekevät tunnetut talousasiantuntijat VTT Sixten Korkman, professori ja nobelisti Bengt Holmström sekä Helsingin yliopiston ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n professori Roope Uusitalo.

Työn tilaajia ovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö. 

Uusitalo ei suostu sanomaan ääneen, missä tiedon tulppa on, mutta ilmeisesti juuri tietoja epidemiaskenaarioista ja niihin liittyvistä laskelmista on ollut vaikea saada. Professorin mukaan ryhmä on törmännyt kulttuurieroihin. Yliopistomaailmassa on totuttu siihen, että tieto on julkista, perusteet ovat näkyvissä ja tietoa jaetaan mahdollisimman tehokkaasti.

–Kun akateeminen maailma törmää tähän hallinnon maailmaan, sitä oppii aina uudestaan ja uudestaan että hallinnossa tämä tiedon säännöstely on myös keskeinen vallankäytön väline, Uusitalo täräyttää.

Ryhmän toimeksianto on tiivis. Asiantuntijaryhmä tekee ehdotukset, väliraportit ja lopullisen analyysin vain kuukaudessa, siksi tuplatyö turhauttaa. 

–Totta kai me pystytään tekemään kaikenlaisia laskelmia itsekin, mutta tietenkin on turhaa työtä tehdä samoja asioita uudelleen.

Uusitalo perää myös kansalaisten oikeutta tietää, mihin taustatietoihin hallitus perustaa koronastrategiansa. 

– Olisi tietysti hyvä että sekä meillä että laajemmin kansalaisilla olisi mahdollisimman realistinen kuva siitä missä mennään.

Koronaselvitysryhmä luovuttaa loppuraporttinsa 1.5.

Lue myös:

    Uusimmat