Hallituksen työryhmä ei saa hallituksen koronatietoja käyttöönsä: STM-päällikkö MTV:lle: Lainsäädännölliset perusteet puuttuvat, tilanne on valitettava

3:45
Pääministeri Marin yllättyi MTV:n haastattelussa esiin nousseesta epäkohdasta – näin ministeriöstä vastataan kritiikkiin.

Koronakriisin taloudellisia vaikutuksia ja niistä selviämistä selvittävän työryhmän jäsen Roope Uusitalo harmitteli eilisessä MTV Uutisextran haastattelussa tiedonsaannin ongelmia. Nyt Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo, että taustalla on kaksi lainsäädäntöön ja käytäntöön liittyvää ongelmaa. 

– Ensimmäinen on se, että tartuntatautilainmukaiset tiedot me toimitamme tilastokeskukselle. Siihen pitää hakea ihan normaalit tutkimusluvat, että sitä tietoa saa käyttöönsä. THL on nyt tulkinnut sitä niin, että he eivät löydä sellaista lainsäädännöllistä perustetta, että he voisivat antaa tartuntautitietoja suoraan työryhmälle.

Toinen ongelmakohta liittyy Varhilan mukaan hallituksen esitysten valmisteluun. 

– Kun valmistellaan hallitukselle esityksiä, niin tämä valmistelutyö on aina ei-julkista. Vasta sitten kun hallitus on päätökset tehnyt, niin valmistelumateriaali on julkista.

Varhilan mukaan poikkeusoloissakaan asiaan ei voida tehdä poikkeusta, koska lainsäädäntöperusteita ei asialle löydy. Käytännössä sekä Vihriälän johtama työryhmä ja Martti Hetemäen ryhmä tekevät töitä hallitukselle, mutta eivät saa säädösten johdosta kaikkea tietoa käyttöönsä. 

– Tilanne on tietysti sitä kautta valitettavaa, mutta tämä on ihan normaali tapa miten menetellään silloin kun päätösaineistoa valmistellaan. 

Vihriälä: Selvitämme asiat keskenämme

Talousryhmän puheenjohtaja Vesa Vihriälä yhtyy Uusitalon eiliseen kritiikkiin tiedonsaannin ongelmista.

– Se on minusta totta, että ihan kaikkea sitä tietoa, mitä kullakin hetkellä olisimme toivoneet saavamme kaikilta tahoilta, ei ole juuri silloin saatu ja siitä on ollut tiettyä haittaa, mutta ei mitään fataalista työmme kannalta, Vihriälä sanoo MTV Uutisille.

Vihriälä ei halua Uusitalon tapaan sen tarkemmin määritellä kuka tietoa panttaa. 

– En ryhdy tätä elaboroimaan sen kummemmin. Selvitämme asiat viranomaisten kanssa keskenämme.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja