Kohutut koronatuet hallituksen neuvotteluissa – pöydällä myös talousviisaiden uusi, suoraa tukea antava malli

Shahin Doagu LIVE
MTV Uutiset oli paikalla Säätytalossa neuvotteluiden alla.

Hallitus on kokoontunut Säätytalolle pohtimaan koronakriisin yritystukipaketteja ja niiden muuttamista. 

Hallituksen pöydällä on myös kokonaan uusi ehdotus, jonka on tehnyt koronakriisin vaikutuksia pohtiva, työelämäprofessori Vesa Vihriälän johtama talousviisaiden ryhmä. Selvitysryhmään kuuluvat myös professori Roope Uusitalo, VTT Sixten Korkman sekä professori ja nobelisti Bengt Holmström. Ryhmä varsinainen toimeksianto päättyy 1.5., mutta se on tehnyt myös yksittäisiä väliraportteja. 

MTV Uutisten tietojen mukaan ryhmä on jättänyt oman yritystukimallinsa työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön pohdittavaksi jo 12.4.

MTV:n Uutisextrassa vierailleen Roope Uusitalon mukaan heidän ehdotuksensa perusfilosofia on täysin erilainen. Esimerkiksi Business Finland on myöntänyt pääasiassa yrityksille tukea niiden toiminnan kehittämiseen. Vihriälän ryhmä ehdottaa yrityksille suoraa tukea. 

– Peruslähtökohta pyrkii olemaan se, että koronatukea kohdistettaisiin niille yrityksille, jotka sitä tarvitsee ja jotka ovat kärsineet kriisistä kaikkein eniten ja tavalla, joka pyrkisi kohdentumaan niihin kustannuksiin, joita yritysten on vaikea sopeuttaa, Uusitalo raottaa esitystä.

Uusitalon vierailun MTV Uutisextraan voit katsoa lauantaina mtv-palvelussa sekä MTV3-kanavalla Seitsemän uutisten jälkeen.

Helsingin Sanomien julkaisemien tietojen mukaan yrityksille korvattaisiin tietty osa niiden kiinteistä kuluista ja henkilöstökuluista sen perusteella, miten yritykset ovat menettäneet liikevaihtoaan koronaepidemian takia. 

Valtio korvaisi osan yrityksen kiinteistä kuluista, jos yrityksen liikevaihto olisi supistunut merkittävästi. Kiinteitä kuluja korvattaisiin siltä osin kuin yritykset eivät olisi voineet paikata liikevaihdon menetystä muita kuluja leikkaamalla, Helsingin Sanomat kirjoittaa. Kiinteiksi kuluiksi laskettaisiin myös henkilöstökulut.

Professori Uusitalon mukaan voisi olla viisasta, että suora yritystuki rajattaisiin tiettyihin aloihin, tiettyihin toimintoihin ja valikoituihin yrityksiin. 

Pelko virheistä ei saa estää yritysten tukemista

Uusitalolta riittää ymmärrystä hallituksen toiminnalle, jossa yrityksiä on lähdetty tukemaan kiireellä. Erityisesti Business Finlandin tukilinja on herättänyt kovaa arvostelua, myös hallituksen sisällä. 

–Vaikka jotkut näistä toimenpiteitä ovat saaneet paljon julkisuutta, olisi vielä suurempi virhe pelätä virheitä ja kielteistä julkisuutta ja jättää sen takia tärkeitä toimenpiteitä tekemättä, Uusitalo sanoo.

Hallitus jatkaa tänään asetusmuutoksen valmistelua, jolla kehittämistuen sijaan yritykset saisivat apua akuuttiin kriisin. Näin vältettäisiin lomautuksia ja konkursseja. 

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksen neuvotteluissa jatketaan myös vääntöä ravintoloille suunnatusta kaksivaiheisesta, 150 miljoonan euron suuruisesta tuesta. Tämä tukimalli kuitenkin jakaa hallitusta ja siitä ei välttämättä odoteta ratkaisua vielä tänään.

Hallitus pyrkii kertomaan yritystukineuvottelujensa tuloksista vielä tänään, mutta ministerit ennakoivat pitkää iltaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja