Mainos

Suomalaisnainen joutui törkeän haukkumisen kohteeksi: "Kauheeta, miten ruman näköinen oot!"

23-vuotias Niina kirjoitti koskettavan ja jokseenkin järkyttävän kertomuksen siitä, kuinka hänen ulkonäköään on haukuttu hammasrautojen takia. Nuoren naisen hymy ei kuitenkaan ole hyytynyt.

Kaunis, 23-vuotias tyttö hymyilee kesäisessä selfie-kuvassa, silmät säihkyen kilpaa auringon kanssa.

Mutta kuvaan liitetty kertomus kätkee surullisen, jopa hämmentävän käänteen:

"Kauheeta, miten ruman näköinen oot, tommoset hammasraudat suussa. Sulla tuskin on poikaystävää."

Näin tuntematon rouvashenkilö oli kommentoinut Jyväskylässä asustavan Niina Hedmanin ulkonäköä.

Kyseinen tapaus kirvoitti Niinan kirjoittamaan koskettavan tekstin siitä, kuinka järkyttävin tavoin ihmiset voivatkaan tuomita muut pelkän ulkonäön perusteella – ja hänen tapauksessaan hammasrautojen takia.

Lue Niinan kirjoitus alta:

Jos et näe päivitystä, voit lukea sen täältä.

Alun perin Niinan tarkoitus oli kirjoittaa Facebook-päivityksensä ainoastaan kavereittansa nähtäväksi, mutta päivitys olikin lipsahtanut julkiseksi – Niina huomasi sen vasta, kun tykkäyksiä alkoi yhtäkkiseltään sadella reippaissa määrin ja jopa tuntemattomat ihmiset kommentoivat tapausta. Tähän mennessä kuvaan on reagoinut yli tuhat Facebook-käyttäjää. 

Niinan tarina on kuin onkin koskettanut monia.

– Olen lukenut näitä viestejä tippa linsissä, Niina kertoo.

– Olen saanut paljon kiitoksia, kauniita kannustuksen sanoja sekä yksityisviestejä: ihmiset ovat kiitelleet, että olen omalla esimerkilläni auttanut heitä. He ovat myös kertoneet omista kokemuksiaan. 

”Avaa suu, että voin ottaa kuvan!”

Erilaisia promootiotöitä tekevä Niina kertoo kohdanneensa kesän aikana monia tökeröitä kommentteja ulkonäköönsä liittyen. Hammasraudat ovat herättäneet hämmentävissä määrin kommentoimisen aihetta.

– Festareilla humalaiset tulivat sanomaan, että ”avaa suu, että voin ottaa kuvan”, ilkkuivat ja osoittelivat ”tulkaa kattoo ton tytön hampaita!”, matkivat minua lonksutellen leukojaan ja käskivät minua menemään hammaslääkäriin, ”kun sulla on ton näkönen suu, voisitko tehdä asialle jotain", Niina kertoo tarkemmin.

– Ihmettelin, miten ihmeessä ihmiset kehtaavat tulla noinkin suoraan kommentoimaan ja ilkkumaan – ja vieläpä aikuiset ihmiset! Itse en pystyisi arvostelemaan kenenkään ulkonäköä noin – onko se sitten tietämättömyyttä, en tiedä. Vai ajattelivatko ihmiset etten voisi olla edustava hammasraudat suussa? Mutta pistin kommentit silloin humalan piikkiin.

Jos et näe kuvaa, voit katsoa sen täältä.

Viimeinen pisara kuitenkin oli, kun tuntematon rouvashenkilö kommentoi Niinan olevan ruma hammasrautojensa vuoksi. Nainen myös ihmetteli ääneen, miten ihmeessä Niinalla voi olla poikaystävä.

– Olin todella järkyttynyt. On uskomatonta, että jotkut ihmiset ajattelevat, että jos sinulla on raudat suussa tai jos ylipäätään ulkonäössäsi on mukamas jotain ”vialla”, sinulla ei voisi olla poikaystävää, Niina pohtii.

– Sen ymmärrän, että pienet lapset ovat joskus tulleet ihmettelemään, että ”näytät pelottavalta” – kyllä minusta itsestänikin löytyy sen verran itseironiaa, että voin nauraa itselleni, mutta kyllä tuollaiset aikuisten ihmisten kommentit loukkaavat. Mutta en jaksa jäädä niitä liikaa murehtimaan.

"Ulkonäköäni on aina pilkattu"

Vaikka häijyt kommentit Niina haluaisikin jättää mieluusti kokonaan painoarvotta, on hän menneisyydessäänkin joutunut kokemaan samankaltaisia tilanteita.

Niina kertoo joutuneensa koko ikänsä kiusaamisen kohteeksi – ja juurikin ulkonäkönsä vuoksi.

– Lapsena minua kiusattiin ihoni värin takia: kesäisin ihoni ruskettui todella vahvasti auringossa ja olin tummempi kuin muut. Kiusaaminen oli muutoinkin jokapäiväistä. Minua nimiteltiin, minut jätettiin ulkopuolelle, kukaan ei halunnut olla parini koulussa. Koska olen sijaislapsi, tunsin jo ennestäänkin oloni huonommaksi kuin muut.

Jos et näe kuvaa, voit katsoa sen täältä.


Kaikesta huolimatta Niina on tehnyt aikuisiällä myös mallin töitä, vaikka hänen ulkonäköään on arvosteltu aivan pienestä pitäen.

– Itseluottamukseni ei kuitenkaan ole aivan huipussaan. Kyllä kiusaaminen on jättänyt jonkinmoiset arvet.

”Odotan itsekin, että pääsen hammasraudoista eroon”

Niina kertoo joutuneensa ravaamaan koko ikänsä hammaslääkärissä.

– Oikomishoidot aloitettiin ollessani vasta lapsi: jouduin muun muassa käyttämään yörautoja. Lääkäreillä oli myös tiedossa, että joutuisin myöhemmin leikkaukseen: leukani on ollut liian takana, mikä on aiheuttanut  muun muassa kaameita päänsärkyjä.

Ennen leikkausta Niinalle laitettiin kiinteät hammasraudat. Se oli nuorelle naiselle kova paikka.

– Olin 18-vuotias, kun minulle laitettiin ensimmäisen kerran raudat. Kun katsoin itseäni peilistä, purskahdin itkuun. Ne olivat mielestäni niin kamalat. Mutta kyllä niihin sitten tottui ja hyväksyin itseni, enkä alkanut hymyäni peittelemään, Niina kertoo.

Niinan leuka leikattiin ensimmäisen kerran hänen ollessaan 20-vuotias. Mutta leikkaus ei kuitenkaan onnistunut, vaan leuka asettui takaisin vanhalle paikalleen. Helmikuussa hän joutui uuteen leikkaukseen, jolloin leukaa siirrettiin sentti eteenpäin.  

Ja sen vuoksi Niina joutuu käyttämään nyt toistamiseen hammasrautoja.

– Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät, että tämä on ollut hyvin kivulias prosessi. Olen kaksi kertaa joutunut leukaleikkaukseen, ja hammasraudat ovat erittäin haastavat aikuisiällä: niitä joutuu koko ajan putsailemaan ja ne ovat hyvin kivuliaat. Joudun ramppaamaan monta kertaa kuukaudessa hammaslääkärissä, Niina kertoo.

Parin kuukauden päästä Niinan olisi tarkoitus päästä raudoista eroon.

– Lähtisin kuitenkin tähän rumbaan koska tahansa uudestaan, sillä kyse on terveydestä. Hammasrautoja ei mielestäni pidä hävetä, sillä ei niitä laiteta kenellekään huvin vuoksi.

Niina Hedmania haukuttiin hammasrautojen vuoksi.

Vaikka kuvassa oleva tyttö hymyileekin hammasraudat näkyen, Niina tunnustaa, ettei hän ole aiemmin tämän kaltaisia kuvia itsestään ottanut.

– En itsekään pidä hammasrautojani kauniina. Odotan itsekin, että pääsen niistä eroon: mutta enimmäkseen siksi, että elämänikin helpottuu. Ei tarvitse enää hammaslääkärissä ramppailla ja kuminauhoja asetella – se on ollut hyvin aikaa vievää hommaa, Niina kuvailee.

– Ja sitten en myöskään joudu enää kuuntelemaan tuntemattomien kommentteja ja selittämään yhä uudestaan ja uudestaan, miksi joudun pitämään rautoja. Se on ollut aika rankkaa.

Entä millaisia terveisiä Niina haluaisi lähettää niille, joita myös on kiusattu ulkonäön vuoksi?

– Sisäinen kauneus on tärkeintä, ja se, että on toisille ystävällinen ja ottaa muut huomioon. Se paistaa kyllä ulkokuoren läpi ja kirkkaasti. Ja silloin ihminen on aidosti kauneimmillaan.

Video: Lapsetkin tietävät, että kiusata ei saa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.