Jonin, 28, haaveena on olla suomalainen ihmis-Ken – takana jo useita kauneusleikkauksia: "Vanha minä oli hukassa ja onneton"

Joni, 28, haluaa olla suomalainen ihmis-Ken. – Muutokseni on muuttanut minua esimerkiksi tasapainoisemmaksi sekä valoisemmaksi ihmiseksi. Vanha minä oli hukassa ja onneton, Joni sanoo.

Joni on 28-vuotias. Hän pitää punaisesta, keltaisesta ja mustasta, syö mielellään kanaa ja wokvihanneksia sekä kuuntelee paitsi poppia ja rhythm and bluesia, myös vanhoja iskelmiä, kuten mummin kanssa kasvaessaan. Scifi- ja jännärileffansa Joni seuraa esimerkiksi Netflixistä.

– Olen oikea nörtti. Hah, Joni kirjoittaa.

Tämän lisäksi Jonille on muun muassa tehty nenäleikkaus sekä asennettu leukaimplantti. Hän on noussut otsikoihin kertomalla halustaan olla suomalainen ihmis-Ken.

– Tietysti nyt aikuisena tajuan, että en voisi näyttää identtiseltä, vaan teen itsestäni omanlaisen version. Koen, että ihmis-Barbieksi synnytään.

Haave heräsi teini-iässä

Nuoruudestaan Joni muistaa elävästi sen, miten peilaili itseään peilin edessä. Nenä piti peittää; se oli tuolloin suurin virhe kehossa.

– Hakeuduin myös usein yksin ja kuvittelin mielessäni, että olisin toivomani näköinen. Sitä on vaikeaa selittää. Ikään kuin elin pääni sisällä toista elämää, Joni kuvailee.

Teini-iässä Joni alkoi haaveilla. Hän halusi muistuttaa Barbien Keniä. Nelisen vuotta sitten Joni alkoi ajatella asiaa vakavasti.  

– Olin jo henkisesti valmistautunut lähtemään leikkauksiin, kun viimein ilmoitin blogissani haaveestani olla Suomen ihmis-Ken. Se oli samalla mielestäni hauska ilmoitus, pilke silmäkulmassa. Haluan joskus testata ihmisiä, miten he reagoivat mihinkin, mutta samalla olin hyvin otettu, miten paljon tukea sekä kannatusta sain osakseni.

Nuorena Joni oli hyvin epävarma itsestään. Hän koki olevansa turha.

– Mielessäni kävi monesti itsemurha, mutta onneksi en uskaltanut. Se ei olisi ratkaissut ongelmia, ja nyt olen jo pitkällä unelmieni toteuttamissa.

"Rukoilen mielessäni, että kaikki menee hyvin"

Maailman kenties kuuluisin ihmis-Ken on brasilialainen Rodrigo Alves. Toisin kuin Alves, Joni ei haaveile luustonsa muokkaamisesta esimerkiksi kylkiluita poistattamalla. 

Jonille on jo tehty nenäleikkaus, rasvaimu ja leukaimplantti. Lisäksi hän on käynyt erilaisissa pistoshoidoissa.

Ennen leikkauksia Joni miettii nukutusta. Sitä, jos ei herääkään. 

– Nukutuksessa on aina riskinsä, tosin perusterveelle vähäiset nykyään, mutta silti tilanteet, joita en pysty itse hallitsemaan, pelottavat. Rukoilen mielessäni, että kaikki menee hyvin, Joni kuvailee.

– En yleensä pelkää virheitä, vaikka kaikki on toki mahdollista ja kirurgit ovat ihmisiä, joten virheet ovat inhimillisiä. Jotenkin vain pitää luottaa, kun annat itsesi jonkun käsiin, jolla on veitsi, ja olet tajuton! En mieti mahdollisuutta virheistä, vaan mietin, että kunhan selviän taas tästä.

"Mikään leikkauksistani ei ole aiheuttanut kipuja"

Inhottavin toimenpide oli nenäleikkaus. Sen jälkeen Joni ei voinut hengittää nenän kautta kahteen viikkoon.

– Kuin olisi ollut kauhea nuha! Se on siis normaalia, Joni sanoo.

Muut leikkaukset ovat olleet helppoja. Joni on poistunut klinikalta kotiin hymyillen.

– Mikään leikkauksistani ei ole aiheuttanut kipuja jälkeenpäin. Olen tosi onnekas! Ihmettelin, missä kivut viipyvät, mutta missään vaiheessa ei tullut minkäänlaisia. Nenäleikkaus oli vain epämiellyttävä, mutta se tosiaan kannatti! Olen superonnellinen siitä edelleen.

Leikkausten jälkeen olo tuntuu ”aivan mahtavalta”.

– Hypin innoissani kotona ja lähetän läheisille kavereille kuvia ja peilaan koko ajan uutta lopputulosta sekä odotan miesystäväni kehuja, hän on tykännyt kaikista muutoksistani. Hän tukee sekä kannustaa minua jatkamaan tätä prosessia, ja mielestäni se on upeaa.

Haluaisi vielä hiusrajan siirron ja uuden nenäleikkauksen

Tulevaisuudessa Joni ei aio lopettaa. Hän haluaisi vielä hiusrajan siirron ja uuden nenäleikkauksen, vaikka nykyinenkin on hyvä.

–  Olen kyllä ollut tyytyväinen tähän nenääni leikkauksesta lähtien, mutta haluaisin muokata sitä tähän hetkeen sopivaksi, koska ulkonäköni on muuttunut vuodesta 2015.

Aiemmin Joni aikoi muuttaa myös nimensä: hänestä olisi tullut Ken. Nyt idea on kuitenkin pantu jäihin.

– Olen muuttanut ajatuksiani, muutanko vai en nimeäni, koska joutuisin muuttamaan kaikki nimeni samalla. Teen asiat aina vasta, kun olen täysin varma, enkä jahkaile enää.

"Julkisuus ei ole mikään työ eikä itseisarvo"

Muutos kysyy rahaa. Joni myöntää, että se on ajanut hänet monesti rahallisiin ahdinkoihin

– Mutta koen sen olevan sen arvoista. Olen joutunut ottamaan velkaa, ja varmaan tulevaisuudessakin.

Yhteistyöehdotuksia, haastattelupyyntöjä ja kutsuja ohjelmiin on tullut Jonin sanojen mukaan "hyvin paljon". Hän on kuitenkin tarkka sen suhteen, mihin suostuu.

– Julkisuus ei ole mikään työ eikä itseisarvo. Julkisuus ei kuitenkaan häiritse minua, ja tykkään jakaa erikoisiksi tai oudoksi koettuja asioitani julkisesti, siten ollaan taas tietoa rikkaampia. Tietysti puhun mieluusti kulttuuritasa-arvoasioista, jotka koskettavat itseäni. Uskon, että nämä aiheet myös koskettavat ihmisiä enemmän, kuin Ken-Barbie-muutokseni.

"Kaikilla ihmisillä on oikeus mielipiteeseen"

"Tää ehkä tulee mullistaa maailmaa… Laittauduin valkoinen poolopaita päällä, niin käärin kauluksiin talouspaperia. Hyvästi meikkitahrat."

Näin Joni kertoo elämästään Instagramissa. Tuona iltana marraskuussa 2018 hän oli menossa Itäkeskuksessa sijaitsevan ravintolan VIP-avajaisiin.

– Valmistautuminen tärkeään seurapiiritapahtumaan voi kestää kaiken kaikkiaan noin kaksi viikkoa, kun etsin asun ja varaan aikoja sinne sun tänne. Välillä käyn myös ennen juhlia esimerkiksi huoltamassa huuleni tai täyttämässä poskipäitäni lisää, tai muuta vastaavaa, hän kuvaa.

Kaikille elämäntapa ei sovi. Kerrottuaan itsestään ja elämästään muun muassa Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa Jonille satoi palautetta. Kaikki ei ollut kaunista.

– Sen ymmärrän ja osasin odottaa. Kaikilla ihmisillä on oikeus mielipiteeseen, varsinkin, jos tuon itse asian esille. Olen jo iso poika ja kestän sen kyllä, Joni sanoo.

Myöskään perheensä mielipiteestä Joni ei välitä.

– Minulla on vain yksi perheenjäsen, jonka kanssa olen tekemisissä, ja välimme ovat todella hyvät. Muuhun perheeseen en ole väleissä, syynä on homouteni, enkä siis välitä, mitä he minusta ajattelevat tällä hetkellä.

"En oleta olevani yhtään ketään parempi"

Nyt Joni kokee olevansa seesteisempi. Uusi ulkonäkö on muuttanut häntä myös ihmisenä.

– Muutokseni on muuttanut minua esimerkiksi tasapainoisemmaksi sekä valoisammaksi ihmiseksi. Vanha minä oli hukassa ja onneton, Joni sanoo.

– Haluan ihmisten tiedostavan, että en oleta olevani yhtään ketään parempi. Minulla on vain heistä poikkeava unelma, jonka toteutan. Olen arkielämässäni tosi tylsä ihminen. Katson scifi-leffoja ja luen kirjoja, en elä ”glamour-elämää 24/7”, mutta nautin ylellisyydestä, kuten kuka tahansa. Olen lähtöisin hyvin köyhästä perheestä ja olen erittäin kiitollinen nykyisestä elämästäni.

Jos hän voisi sanoa jotakin 15-vuotiaalle itselleen, hän kertoisi, että asiat vielä järjestyvät.

– Älä ole itsellesi liian ankara. Elämä tuo tullessaan vielä hienoja asioita. Kun uskot itseesi, silloin muutkin alkavat uskomaan sinuun.

Lue myös:

    Uusimmat