Suomalaismies keksi täysin uudenlaisen tieauran

Tapio Viitajylhän mökkiaura sopii melkein kaikkiin autoihin. 1:01

Keksijä Tapio Viitajylhällä on tällä hetkellä yhdeksän patentoitua ja tuotteistettua keksintöä. Yksi näistä on vastikään markkinoille tullut mökkiaura.

Tapio Viitajylhän keksimä "Mökkiaura" vaati kuusi vuotta kehittelyä ja lukuisia koekappaleita. Kolme vuotta sitten tuli läpimurto, ja nyt jokaisella on mahdollisuus aurata mökkiteitä tai piha-alueita.

– Mökkiaura on mielestäni minun parhaimpia keksintöjäni ja onnistumisiani, Viitajylhä kertoo MTV Autoille.

– Yksinkertainen oivallus tuli siitä, kun minulla oli harjan varsi ja vedin sitä lumen päältä. Ja harjan varsihan on pyöreä.

Viitajylhä ryhtyi rakentamaan prototyyppejä aurasta ja sitä kautta pääsi jäljille, millä tavalla se kannattaisi valmistaa.

Aurausterä on poikkeuksellisesti pyöreän muotoinen. Siitä on hyötyä, koska se ei takerru pieniin epätasaisuuksiin kiinni. Mökkiauraa voi vetää millä tahansa autolla, jossa on vetokoukku ja hinauslenkki.

– Pyöreä muoto mahdollistaa sen, että putki vain nousee epätasaisuuksien yli. Jos sinne sattuu kivi, siitä kohdasta lumikiila murtuu ja ohjautuu putken yli, Viitajylhä selittää.

Monilla ominaisuuksilla varustettu

Mökkiaura Tapion käyttö sopii myös vähälumisina talvina sellaisille teille, joita on hiekoitettu, mutta joiden päälle on satanut uusi lumikerros. Toisin kuin monet muut aurat, Viitajylhän mökkiaura puhdistaa lumen, mutta hiekoitus jää. Putkimainen muoto tekee aurasta kevyen vetää, koska se ei jämähdä kiinni.

Lisäksi Viitajylhän kehittämä aisojen muoto aurassa vähentää auton vaurioitumista mahdollisessa törmäystilanteessa. Metrin verran voi peruuttaa ilman, että autoon aiheutuu vaurioita.

Aura on varustettu monenlaisten tilanteiden varalle. Esimerkiksi kannon päältä auraaminen ei tuota ongelmia mökkiauralla. Auran nostamiseen ei tarvita apuvälineitä, sillä se on kevyt.

– Mutta tietenkin se on sillä tavalla, että vahinkoja saattaa sattua. Minulla on kuitenkin hyvät ohjeet, mitä tulee ottaa huomioon ja millaisilla nopeuksilla saa ajaa.

Valmistus pysyy kotimaisena

Mökkiauran ostamisesta ollaan kiinnostuneita myös Virossa ja Ruotsissa. On pohdittu myös mahdollisuutta myydä auraa Yhdysvalloissa. Selvitykset ovat käynnissä, kuinka kilpailukykyinen tuote se ulkomaanmarkkinoilla olisi.

– Ei tällaista mallia ole muualla. Silloin kun aura suojattiin, niin tutkittiin asia, Viitajylhä toteaa.

Lumiauraa valmistetaan tällä hetkellä pääasiassa omana tuotantona. Alihankkijat valmistavat joitakin osia.

– Sitä on erittäin mukava myydä, kun sen tuntee. Tarkoitus ei ole, että Kiinassa ruvettaisiin tekemään. Tykkään, että suomalainen idea valmistetaan Suomessa. Onhan meillä todella hyvät alihankkijat.

Viitajylhä kertoo, että pystyisi tuottamaan isojakin määriä auroja, eikä kymmenen tuhattakaan ole mahdoton. Tähän mennessä laitetta on myyty yli sata kappaletta. Mökkiauran hinta on 499 euroa.

– Minun tavoitteeni on, että kuluttajahinta ei ole kohtuuton.

Viitajylhän lumiaurasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Lue myös:

    Uusimmat