Suomalaismiehen erikoinen parisuhde: Kumppanini on prostituoitu

Erkki* on tiennyt alusta alkaen, mistä hänen naisystävänsä hankkii elantonsa. Viisikymppinen mies kertoo Studio55.fille tavallisesta poikkeavasta parisuhteestaan.

Erkin ja hänen thaimaalaissyntyisen naisystävänsä tiet kohtasivat 1990-luvun puolivälissä helsinkiläisessä hierontapaikassa. Kanssakäyminen jäi vielä tuolloin asiakassuhteen asteelle.

Vuonna 2004 Erkin elämä mullistui avioeron myötä. Ex-vaimo on thaimaalainen hänkin, takana oli ennen eroa seitsemän aviovuotta.

− Jouduin olosuhteiden pakosta vähäksi aikaa pois kuvioista. Kävi niin vanhanaikaisesti, että vaimo otti sinä aikana eron. Se oli loppujen lopuksi hyvin riitaisa ero, johon kuului taloudellisia sotkuja ja huoltajuustaistelukin, Erkki kertoo.

Avioliitto ei päättynyt Erkin tahdosta. Tilanne oli miehelle kova pala purtavaksi.

− Tein virheen, kun avioiduin aikanaan, Erkki tajuaa nyt.

Uusi suhde viriää

Kun erosotku jäi lopulta taakse, Erkin elämään jäi häilymään kumppanin mentävä aukko. Silloin vuosien takainen tuttavuus palasi mieleen.

− Tilanne kehittyi niin, että aloimme vähitellen tapailla hänen työaikansa ulkopuolella. Hän oli puolestaan eronnut suomalaisesta miehestään.

Kaksikko huomasi viihtyvänsä yhdessä. Suhde eteni vähitellen seurusteluasteelle. Sillä tiellä ollaan yhä.

"Mustasukkaisuus ei iske enää"

Erkki haluaa esiintyä haastattelussa nimimerkin suojassa. Mies on itse sinut tilanteensa kanssa, mutta hän on tietoinen ympäristön mielipiteistä. Naisystävä työskentelee yhä hierontalaitoksessa, jossa on saatavilla myös seksuaalipalveluja.

− Ystäväpiiri tietää tilanteen aika tarkkaan, mutta sisareni eivät tiedä, mitä naiseni tekee työkseen. Äitini on sen verran konservatiivinen, etten ole kertonut hänellekään.

Erkille naisystävän ammatilla ei ole enää mitään merkitystä. Hän sanoo, että asian hyväksymistä on auttanut thaikulttuurin tuntemus. Erkin mukaan thaimaalaiselle seksityö on työtä siinä missä muukin toiminta.

− Mustasukkaisuus ei iske enää. Emme me yksityiskohtaisesti puhu hänen työstään, mutta tietysti voin arvata, mitä siellä tapahtuu. Naisystäväni ottaa sen vain duunina, ei siinä ole tunteita mukana. Hänen pitää esittää työn puitteissa toisenlaista roolia asiakkaille, Erkki toteaa.

Yhdessäoloa vailla lupauksia

Jos työosuutta ei oteta huomioon, Erkin ja naisystävän suhde toimii kuten kenen tahansa kahden aikuisen ihmisen välillä. Kaksikko tapailee, käy ulkona syömässä ja vierailee toistensa luona. Erkki auttaa mielellään erilaisissa käytännön asioissa.

Kerran on käyty yhdessä Thaimaassakin tapaamassa naisystävän äitiä.

− Kihloissa emme ole, eikä mitään lupauksia ole annettu. En meinaa myöskään muuttaa yhteen. Siinä tulisi vaan kyttäämistä ja vahtimista. Tämä on oikein hyvä järjestelmä.

Sekä Erkki että naisystävä ovat viisikymppisiä. Yhdessä vaiheessa Erkki ehdotti, josko naisystävä jossain vaiheessa lopettaisi nykyiset työt. Todellisuudessa vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä.

− Hän on kouluttamaton henkilö ja sen ikäinen, ettei hän enää oikein saa muuta duunia. Myös eläke on olematon, joten työ on pakon sanelema juttu.

Naisystävää sitoo myös thaikulttuurin velvollisuus pitää huolta omaisista, erityisesti iäkkäistä vanhemmista. Hän lähettää rahaa kuukausittain entiseen kotimaahansa, jossa asuu myös aikuinen poika.

Erkki ei näe mahdottomana ajatusta, että kaksikko muuttaisi vielä jonain päivänä Kaukoidän lämpöön.

− Tietyt käytännön asiat eivät ole vielä kohdallaan, mutta haaveita on. Tätä nykyistä suhdetta pitäisin silti toimivana.

*Haastateltavan nimi on muutettu

Juttu on julkaistu aluperin kesäkuussa 2011.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat