Suomalaismeppien enemmistö ei ratifioisi EU-perustuslakia

Suomen yhteensä 14 europarlamentaarikosta ratifiointia kannattaa neljä europarlamentaarikkoa.

Enemmistö Euroopan parlamentin suomalaisedustajista katsoo, ettei Suomen kannata nykytilanteessa ratifioida EU:n perustuslakia.

Suomen yhteensä 14 europarlamentaarikosta ratifiointia kannattavat vain SDP:n edustajat Riitta Myller, Reino Paasilinna ja Lasse Lehtinen sekä kokoomuksen Alexander Stubb. Vihreiden Satu Hassi ei ota kysymykseen kantaa.

Muiden edustajien mielestä Suomen ei kannata vahvistaa sopimusta, joka ei tule kuitenkaan sellaisenaan voimaan. Sopimus kaatui viime vuonna Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä.

- Ei kannata hakata päätä turhaan seinään, Anneli Jäätteenmäki summaa.

"Ratifiointi liian järeä keino"

Perustuslain vahvistaminen on ollut esillä Suomen heinäkuussa alkavan EU-puheenjohtajakauden alla.

Esimerkiksi komissaari Olli Rehn sekä eduskunnan puhemies Paavo Lipponen ovat katsoneet, että ratifiointi vahvistaisi Suomen asemaa EU:ssa ja antaisi selkeän viestin Suomen kannasta.

SDP:n euroedustajat ovat samoilla linjoilla.

Eihän se kauhean johdonmukaista olisi, kun sopimus ei tule sellaisenaan voimaan, mutta ehkä se silti kannattaisi tehdä poliittisen viestin perille saamiseksi, Lasse Lehtinen sanoo.

Monien muiden edustajien mielestä ratifiointi olisi kuitenkin liian järeä keino poliittisen mielipiteen ilmaisuun.

- Suomessa on perinteisesti ratifioitu vain sellaisia sopimuksia, joiden on todella tarkoitus tulla voimaan. Eduskuntaa ei ole käytetty vain poliittisten viestien välikappaleena, Piia-Noora Kauppi painottaa.

- Ratifiointi on ylimitoitettu ase. Ei sellaista kannata tehdä vain siksi, että näytetään muiden maiden silmissä kiltiltä, Ville Itälä puolestaan katsoo.

Hänen mielestään on hallituksen omaa heikkoutta, jos se ei saa selkeästi ilmaistuksi poliittista tukeaan perustuslaille muilla keinoin.

"Kansalaisia kuunneltava"

Ratifiointia epäilevien mielestä Suomen pitäisi pohtia kysymystä myös omien kansalaistensa, ei pelkästään muiden EU-maiden näkökulmasta. Viimeaikaisten mielipidemittausten mukaan sekä EU:n että perustuslain suosio on Suomessa laskenut.

- EU:n tärkein haaste on kuunnella kansalaisten huolia, ja lain ratifiointi väkisin on väärä tapa tehdä sitä. Ei pidä väheksyä kansalaisten epäluuloja, Henrik Lax perustelee.

EU:n perustuslaki on parhaillaan epämääräisellä "tuumaustauolla". EU-maiden on tarkoitus miettiä lain kohtaloa seuraavan kerran kesäkuun huippukokouksessa.

Todellista edistystä ei kuitenkaan uskota tapahtuvan ennen Ranskan presidentinvaaleja, jotka järjestetään ensi vuoden keväällä.

Tällä hetkellä 13 jäsenmaata on ratifioinut lain. Sen voimaantulo vaatisi kuitenkin kaikkien 25 maan vahvistuksen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat