Suomalaislaiva räjähti lähes 70 vuotta sitten, miehistö pelastui Heikin hätäviestillä – kun konkari kuuli Beirutin tuoreesta tragediasta, hän tiesi heti, mistä oli kyse

Suomalaislaiva räjähti lähes 70 vuotta sitten, miehistö pelastui Heikin hätäviestillä 0:19
Suomalaislaiva räjähti lähes 70 vuotta sitten – miehistö pelastui Heikin hätäviestillä

90-vuotias Heikki Nevaste työskenteli radiosähköttäjänä suomalaisessa Tirrenia-laivassa, joka räjähti Punaisellamerellä vuonna 1953.

Suomalaislaiva Tirrenia kuljetti ammuksia ja ammoniumnitraattia – samaa ainetta, jota oli Beirutin satamassa aiemmin tässä kuussa räjähtäneessä laivassa. Laivassa syttyi ensin tulipalo, kunnes se räjähti Egyptin ja Arabian niemimaan välillä tammikuussa 1953.

Tirreniasta SOS-merkin antanut Heikki Nevaste kertoo Beirutin uutisen tuoneen muistot mieleen.

– Kun kuulin, että lastina on ammoniumnitraattia, niin ajattelin, että selvä. Tiesin, minkälainen tilanne siellä on menossa, Heikki Nevaste sanoo.

"Tulipalo lastissa"

Heikki Nevaste oli aloittanut laivalla työt noin vuosi aiemmin, 22-vuotiaana. Tulipalon syttymisaamun hän muistaa tarkasti.

– Olin tulossa messistä aamukahvilta takaisin radiohyttiin, kun kapteeni juoksi vastaan: ”Meillä on tulipalo lastissa”, Nevaste kertoo.

Ilmanvaihtotorvesta tuli paksua, keltaista savua. Tilanne jatkui jonkin aikaa epätietoisuuden vallassa. Nevasteella oli radiohytissä myös ongelmia, sillä Egyptin Port Saidin satamassa ollut lähetti ei aluksi suostunut luovuttamaan laivalle taajuutta, jolla hätäkutsun voi lähettää.

– Pian kippari tuli hyttiin ja sanoi, että tulipalloa ei hallita ja käski lähettämään SOS-kutsun heti. Meni kuitenkin hetki aikaa, ennen kuin saimme selvitettyä tarkan sijainnin. Lähetin kutsun ”Tulipalo ammoniumnitraattilastissa, Mayday”. Kahden tunnin päässä ollut norjalaislaiva vastasi kutsuun.

Miehistö siirtyi laivasta pelastusveneisiin odottamaan norjalaislaivaa. Ennen laivalta poistumista Nevaste vielä varmisti, että norjalaislaiva löytää varmasti perille.

– Aiheutin tahallani oikosulun sijaintisignaalia lähettävään lähettimeen. Näin signaali pysyi päällä koko ajan, eli lähetti jatkuvaa viestiä. Se tietysti häiritsi muuta laivaliikennettä, mutta norjalaiset sanoivat, että heidän oli helppo suunnistaa perille.

Täysin raitis kapteeni suostui ottamaan ryypyn

Tirrenian miehistö odotti pelastusveneissä muutaman tunnin. Laiva paloi vieressä. Tapahtumasta aikanaan uutisoinut suomalaislehti kertoi, että miehistö pysyi koko ajan rauhallisena. Nevaste kertoo, että yhdellä miehistön jäsenellä oli ginipullo, josta hän tarjosi myös kapteenille.

– Kapteeni oli absolutisti, mutta otti silloin pitkän ryypyn.

Lopulta norjalaislaiva tuli, ja miehet kiipesivät laivaan narutikkaita pitkin. Laiva siirtyi noin seitsemän kilometrin päähän Tirreniasta. Seuraavana yönä suomalaislaiva räjähti.

Heikki Nevaste lähetti norjalaislaivasta tällaisen sähkeen isälleen Suomeen:

Ennen räjähdystä Nevasteen piti kuitenkin pitää sähköttäjäkollegansa kanssa huolta siitä, etteivät muut alueella liikkuneet alukset menneet lähelle palavaa laivaa.

– Lähellä seilasi italialaislaiva, jossa oli noin 2000 Australiaan matkalla ollutta siirtolaista. Lähetin viestin, että Tirrenian lähelle ei saa mennä, mutta laiva meni silti viereen. Kipparit olivat, että mitä hittoa, äkkiä se laiva pois sieltä!

Nevaste lähetti uuden kutsun, minkä jälkeen italialaislaiva poistui.

– Jos se olisi räjähtänyt, olisi siitä tullut yksi historian suurimmista onnettomuuksista merellä, Nevaste miettii.

Räjähdyksestä seurasi jättimäinen hyökyaalto ja paine

Norjalaislaiva oli kaatua Tirrenian räjähdyksen aiheuttamaan hyökyaaltoon. Heikki Nevaste oli ainoa, joka lopulta loukkaantui onnettomuudessa.

– Olin lähellä ikkunaa, ja paineaalto rikkoi kaikki ikkunat. Hytissäni hajosi myös peili ja pesulavuaari, ja siitä tuli sirpaleita. Loukkasin sirpaleissa jalkani.

Tirrenian miehistö vietti vuorokauden norjalaislaivalla, josta heidät vietiin Egyptiin. Egyptissä odotti yllätys.

– Meidät vietiin vankilaan. Siellä olimme sellissä yhden yön.

Egyptiläisviranomaisten toiminta tuntui mielivaltaiselta, mutta miehien ei auttanut kuin totella. Seuraavana päivänä järjestyi lento takaisin Suomeen, jossa odotti mediamyllytys.

Tiedotustilaisuus Tirrenian tapahtumista järjestettiin hotelli Kämpissä Helsingissä.

– Oli haastatteluja. Kyllähän sitä oli hetken aikaa julkisuuden henkilö, joten mikäs siinä oli ollessa, Nevaste muistelee kotiinpaluuta hyvillä mielin.

Tirrenian hylky makaa yhä meren pohjassa.


Lue myös:

    Uusimmat