Terveysteknologian vienti kasvaa – suuntana etenkin Yhdysvallat

Suomalaisen terveysteknologian maailmanvalloitus jatkuu. Vienti kasvoi jo viime vuonna ennätyksellisesti yli 1,9 miljardiin euroon ja nousun odotetaan jatkuvan.

Terveysteknologian liiton (FiHTA) puheenjohtaja Veli Mäkelä uskoo, että alan kasvuluvut pysyvät tänä vuonna 5-10 prosentissa viime vuosien tapaan. 

– Mitään mullistavaa suuntaan tai toiseen ei ole tapahtunut, Mäkelä sanoo. 

Terveysteknologia on noussut Suomen suurimmaksi huipputeknologian vientialaksi. Terveysala on myös näyttävästi esillä keskiviikkona Helsingissä alkavassa Slush-tapahtumassa, joka kokoaa jälleen yhteen kasvuyrittäjät ja sijoittajat. Messukeskuksen kaksipäiväiseen tapahtumaan odotetaan 15000:ta ihmistä.  

Mukana on myös satoja terveysalan yrityksiä. STT esittelee kaksi lupaavaa suomalaisyhtiötä. 

"Parempi maksaa silloin, kun ollaan terveitä" 

Jos ranteessasi on Suunnon älykello tai Samsungin älyranneke, käytät todennäköisesti suomalaisen Firstbeatin teknologiaa. Sykevälivaihteluun perustuvan analyysin avulla voidaan arvioida ihmisen stressiä, liikunnan tarvetta ja unen laatua. Yhtiön kehittämä hyvinvointianalyysi auttaa määrittämään, mitkä asiat yksilön elintavoissa parantavat tai heikentävät hänen hyvinvointiaan. 

– Käytännössä analytiikka pureskelee syketiedon ymmärrettävään muotoon, sanoo toimitusjohtaja Joni Kettunen

Hänen mukaansa yhtiön teknologiaa hyödyntävät muun muassa "puoli NHL:ää ja 18000 huippu-urheilijaa". Isojen brändien kautta kuluttajia on miljoonia. Kettusen tavoitteena on saada mahdollisimman moni yritys mukaan, koska jokaisella työntekijällä pitäisi olla mahdollisuus oppia, miten hallita stressiä tai minkälainen liikunta kullekin sopii. Tämä parantaisi vireystilaa ja tuottavuutta. 

Kettusen mukaan elämäntavat ovat yhteydessä valtaosaan terveydenhoidon kustannuksista. Rahaa pitäisi käyttää silloin, kun ihmiset ovat terveitä. 

– Se, että ihmiset ovat sairaita, on aivan liian hyvä bisnes. Painopiste pitäisi mennä ennaltaehkäisyyn ja elämänlaadun parantamiseen. 

Magneettiin ihmisen sijasta verinäyte 

Brainshake haluaa mullistaa veritestaamisen maailmanlaajuisesti. Yhtiön kehittämällä menetelmällä verestä saadaan rutiinimaisesti analysoitua nykyistä huomattavasti enemmän tietoa, jonka avulla voidaan ehkäistä diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja. Se maksaa saman kuin nykyiset tavalliset veritestit.  

Yhtiö hyödyntää kehittämäänsä ohjelmistoa ja samaa teknologiaa, jota käytetään magneettikuvauksissa. 

– Mutta emme laita magneettiin ihmistä vaan verinäytteen, sanoo toimitusjohtaja Teemu Suna

Brainshaken mittauksia ovat jo hyödyntäneet maailman huippuyliopistot. Seuraava askel on menetelmän saaminen kliiniseen käyttöön. Luvat teknologian myymiseen on tarkoitus saada ensi vuoden alkupuolella. Suunnitelma on, että tulevaisuudessa kaikki maailman kolesterolimittaukset korvattaisiin Brainshaken teknologialla. 

Brainshaken työntekijöiden määrä on kasvanut vuodessa kahdesta 20:een ja liikevaihdon ennustetaan kaksinkertaistuvan kahteen miljoonaan tänä vuonna. Mutta sen on tarkoitus olla vasta alkua. Brainshakella ei käytännössä ole kilpailijoita alan nykyisten toimijoiden lisäksi. Suna pitää potentiaalia valtavana. 

– Emme jää varmistelemaan, vaan laitamme all in (kaiken peliin). Ei näistä lähtökohdista voi tavoitella muuta kuin miljardikerhoa.  

Lue myös:

    Uusimmat