Asiantuntija varoittaa: Suomen presidentinvaaleihin voi kohdistua hybridivaikuttamista

Minkälaista hybridivaikuttamista Suomen presidentinvaaleihin voi kohdistua, Teija Tiilikainen? 1:00
Minkälaista hybridivaikuttamista Suomen presidentinvaaleihin voi kohdistua, Teija Tiilikainen?

Suomen presidentinvaaleihin voi kohdistua hybridivaikuttamista, varoittaa asiantuntija Teija Tiilikainen MTV:n Uutisextrassa.

Alle kolmen kuukauden päässä häämöttävistä Suomen presidentinvaaleista eivät ole kiinnostuneita ainoastaan suomalaiset.

Ulkomaisilla toimijoilla voi olla halua esimerkiksi häiritä poliittisia keskusteluja vaalien alla sosiaalisessa mediassa.

Joko vaaleihin tai vaalikampanjointiin voi kohdistua hybridivaikuttamista, sanoo Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen.

– Se on riski, joka pitää ottaa huomioon Suomessakin, Tiilikainen toteaa.

Sosiaalinen media on "hyvin villi länsi"

Venäjä on ohjannut tämän viikon aikana turvapaikanhakijoita Suomen itärajalle. Aiemmin Suomessa on myös havaittu esimerkiksi Venäjään kytkeytyvää GPS-häirintää.

Yksi keino Venäjän hybridisodankäynnin työkalupakissa voisi olla Suomen presidentinvaaleihin ja julkiseen keskusteluun vaikuttaminen sosiaalisen median avulla.

Kyse voi olla keskustelun ohjaamisesta, Suomen sisäisten vastakkainasettelujen ja äärimielipiteiden ruokkimisesta tai yksittäisten poliitikkojen mustamaalaamisesta sosiaalisessa mediassa.

– Siellä on hyvin villi länsi tällä hetkellä menossa. Se on meille kaikille avoimille yhteiskunnille huolenaihe, johon pitää pyrkiä vastaamaan.

Suomen kannalta on Tiilikaisen mukaan tässä mielessä positiivista, ettei vaaleissamme käytetä sähköisiä äänestysjärjestelmiä. 

Tämä ehkäisee sitä, että ulkopuolinen toimija voisi vaikuttaa suoraan lopputulokseen.

Miksi Venäjä päätti ohjata turvapaikanhakijoita Suomen itärajalle juuri nyt? 
Katso Uutisextra kokonaisuudessaan alta!

Lue myös:

    Uusimmat