Suomalaishuippu valmistautuu kilpailemaan aivan New Yorkin savukurimuksen vieressä: "Täällä on harmaata"

New York savun peitossa – ilmanlaatu surkea Kanadan suurien metsäpalojen vuoksi 0:57
New York savun peitossa – ilmanlaatu surkea Kanadan suurien metsäpalojen vuoksi

Golfaaja Matilda Castren valmistautuu LPGA-kiertueen osakilpailuun aivan metsäpalosumusta kärsivän New Yorkin vieressä. 

Castrenin on tarkoitus osallistua huomenna alkavaan LPGA-kisaan New Jerseyn osavaltion Atlantic Cityssä. Kisapaikka sijaitsee parin tunnin matkan päässä savusumun kourissa kamppailevasta New Yorkista.

Sankkana leviävä savu on peräisin Kanadassa riehuvista maastopaloista. Yhdysvaltain ympäristösuojeluviranomaisen (EPA) mukaan saastevaroituksen alaisena on maassa yli sata miljoonaa ihmistä. 

Suomen paras naisgolfari Castren kertoo MTV Urheilulle, että Yhdysvalloissa käytössä olevan indeksin mukaan myös New Jerseyssä ilmanlaatu on heikko.

Varsinaista kisaa ennen pelattava Pro Am -tapahtuma keskeytettiin tilanteen vuoksi jo keskiviikkona.

– Meille sanottiin, että indeksin pitäisi laskea huomiseen mennessä. Tällä hetkellä kenttä on kiinni, Castren kertoo. 

Kanadasta tuulen mukana kantautuva sumusaaste iskee kovalla voimalla etenkin New Yorkiin. Myös New Jerseyssä tilanne on havaittavaissa silmällä. 

– Aika sumuista, vaikka pitäisi olla täysi auringonpaiste. Ei näe hirveän kauas. Täällä on harmaata, Castren kuvailee.

Castren luottaa järjestäjien ja viranomaisten näkemykseen, jonka mukaan viikonlopun kisa saataisiin vedettyä läpi normaalin aikataulun mukaan. Suomalaishuippu suhtautuu tilanteeseen tyynesti. 

– Tämä ei ole omassa kontrollissa. Toivottavasti kentälle pääsisi edes iltapäivällä. Uskon, että pääsen pelaamaan ainakin joitain väyliä. Jos nyt sattuu, että koko päivä perutaan, niin se on mitä on.

– En ole kovin huolissani omasta kisavalmistautumisestani.

Castren kisasi viime viikonloppuna juurikin New Yorkissa, jossa tilanne ei ollut äitynyt vielä pahaksi. Joitakin ennusmerkkejä oli havaittavissa, mutta lopulta luonnonvoimat iskivät kuitenkin yllätyksenä. 

– Sumuista oli, mutta ei tilanne ei ollut noin paha kuin nyt. En usko, että kukaan osasi tällaista ennakoida, Castren päättää. 

Lue myös:

    Uusimmat