MTV Uutisten kirjeenvaihtajan raportti savun keskellä kärvistelevästä New Yorkista – "Metsäpalokaudet alkavat yhä aikaisemmin"

Katso MTV Uutisten kirjeenvaihtajan raportti savun keskellä kärvistelevästä New Yorkista 2:50
Katso MTV Uutisten kirjeenvaihtajan raportti savun keskellä kärvistelevästä New Yorkista

New Yorkissa viranomaiset varoittavat, että hengitysilma saattaa jatkua huonona viikonlopun yli. Suurin osa savusta on ajautunut Kanadan Quebecistä, jossa roihuaa noin 150 maastopaloa. Kanadassa yli 20 000 ihmistä on jouduttu evakuoimaan.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen raportoi Kymmenen Uutisille tilanteen hieman parantuneen edellisestä päivästä. Silti ilma näyttää usvaiselta ja savun hajua leijuu kaupungissa.

– Ilmanlaatuindeksi on ollut tänään parempi, vaikka se on pääosin erittäin epäterveellinen ja paikoin epäterveellinen. Tämä kuulostaa huonolta, mutta vielä eilen yöllä Suomen aikaa puhuttiin vaarallisesta.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa ja pitämään ikkunat kiinni. Ilmanpuhdistimet ovat jo loppuneet kaupoista.

– Erityisenä huolen aiheena ovat lapset ja vanhukset ja he, joilla on sydän- tai keuhkosairauksia, Karppinen raportoi.

Onko tämä uusi normaali?

Kirjeenvaihtajan mukaan ihmiset ovat saaneet savusta muun muassa päänsärkyä ja vuotavia silmiä. Julkiset koulut on siirretty huomiseksi etäopetukseen. Myös urheilu- ja kulttuuritapahtumia on jouduttu lykkäämään.

– Newyorkilaisten keskustelun aiheena on se, tuleeko tästä jonkinlainen normaali, kun ilmaston lämpenemisen ja kuivuuden lisääntymisen kautta metsäpalokaudet alkavat yhä aikaisemmin ja tuntuvat rajummin.

Vaikka meneillään on ”selkeämpi hetki”, tilanne on kaikkea muuta kuin ohi. Paljon riippuu siitä, saadaanko Kanadan puolella riehuvat palot kuriin. 

Myös tuulen suunnalla on ratkaiseva merkitys. Yhdysvalloista on lähetetty Kanadaan satoja palomiehiä auttamaan sammutustöissä.

Lue myös:

    Uusimmat