Korona riepottelee jälleen Kaliforniaa – suomalainen Paula kertoo perhe-elämästään San Franciscossa koronan keskellä: "Aika epärealistisen tuntuista"

Kalifornian korontartunnat räjähtivät – Tällaista on Paulan elämä San Franciscossa, jossa rajoituksia vuoroin puretaan ja kiristetään 4:49
MTV Uutiset Live: Paula kuvailee omin sanoin, millaista perheen arki rajoitusten keskellä on.

Suomalainen Paula Gaston on asunut Yhdysvalloissa jo kymmenen vuotta. Hän asuu tällä hetkellä nelihenkisen perheensä kanssa lähellä San Franciscoa, missä koronavirustartuntojen määrä kasvaa kiivaalla tahdilla. Maan tautitilanne on saanut pohtimaan myös väliaikaista paluuta Suomeen.

Korona-aalto on liukunut Yhdysvalloissa itärannikolta pikkuhiljaa kohti länttä etelävaltioiden kautta. Hetken näyttikin, että Kalifornia olisi säästynyt pahimmalta korona-aallolta, mutta toisin kävi. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Gastonin perheen harrastuksiin kuuluu matkustus, jonka korona on pakottanut tauolle. Kuva: Paula Gastonin blogi

Osavaltion koronavirustartunnat ovat lähteneet räjähdysmäiseen nousuun ja päivittäin todetaan yli 10 000 uutta tapausta. Yhteensä tautitapauksia on Kaliforniassa todettu yli 325 000.

– Kalifornian koronarajoitukset eivät ole olleet niin tiukat kuin osassa Eurooppaa. Olemme saaneet käydä ulkona, kaupassa ja hakemassa ruokaa ihan normaalisti. Julkisilla paikoilla pitää käyttää maskia, Gaston kertoo osavaltion koronarajoituksista.

Koronarajoituksia jouduttiin tiukentamaan uudestaan

Osavaltiossa on jouduttu ottamaan uudestaan koronarajoituksia käyttöön, sillä niitä ehdittiin jo purkaa.

– Meillä on ollut alusta asti voimassa niin sanottu shelter in place. On tämä hieman epätodellisen tuntuista, kun näkee esimerkiksi, että Suomessa jo melkein eletään normaalia elämää, mutta täällä joudutaan rajoituksia kiristämään, Gaston kertoo.

Osassa osavaltiota esimerkiksi ravintolat, kuntosalit ja kampaamot oli avattu maanantaina, kunnes samana iltapäivänä saatiin tieto, että ne pitää jälleen sulkea. Gaston kertoo, että ohjeistus esimerkiksi maskien käytöstä on ollut epäselvää.

– Ohjeistus maskeista on ollut sekavaa. Alussa sanottiin, ettei maskeista ole hyötyä. Nyt kuitenkin maskipakko on, mutta maskittomuudesta ei tietääkseni tule rangaistusta. Aika paljon näkee ihmisiä, jotka eivät periaatteesta halua maskia pitää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Paula Gaston maskissa

Kaliforniassa on maskipakko julkisissa tiloissa ja ulkona, jos toisiin ihmisiin ei saa pidettyä etäisyyttä. Kuva: Paula Gastonin blogi

Koska korona on jyllännyt Kaliforniassa jo kauan, ihmiset ovat saaneet muodostaa niin sanotun sosiaalisen kuplan (social bubble). Gaston kertoo, että käytännössä he ovat saaneet valita noin 12 hengen seurueen, jonka kanssa voi olla tekemisissä. Gastonit valitsivat naapuriperheen, jossa asuu Gastonin 8-vuotiaan lapsen luokkakaveri.

– Emme ole tämän social bubblen ulkopuolelta voineet nähdä ketään. Lapsille tämä on erityisen rankkaa, kun ei voida käydä missään, kuten kavereiden luona tai harrastuksissa.

Monet harkitsevat paluuta Suomeen

Vaikka Suomen sisärajat ovat edelleen amerikkalaisilta suljettu, on jokaisella suomalaisella silti oikeus palata kotimaahansa. Gaston kertoo, että Suomeen paluu on ollut viime päivien kuuma puheenaihe Kaliforniassa asuvien suomalaisten keskusteluissa.

– Monet miettivät lähteäkö vai ei ja kuinka pitkäksi aikaa. Minuakin houkuttelisi lähteä, mutta itse matkanteko lentokoneella taas ei.

Gaston kertoo, että korona-aika on ollut kaikkein rankinta lapsille. Gastoneiden kotipaikkakunnalla koulut suljettiin tänä keväänä huhtikuussa ja jo tällä viikolla oli tiedotettu, että koulu jatkuu 28. elokuuta etäopetuksena.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Paula Gaston 2

Paula Gastonin perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi tytärtä. He ovat jo tottuneita maskin käyttäjiä. Kuva: Paula Gastonin blogi

– Online-koulu jännittää, koska opetus jää vanhempien vastuulle. Toisaalta, jos koko syksyksi on tiedossa etäopetusta, voisimme tehdä sen myös Suomesta käsin, Gaston pohtii.

Gaston kertoo, että maakunnan viranomaiset on ohjeistanut niin, että jos tartuntoja ei ilmene seitsemään päivään, voidaan koulut avata. Nyt niitä kuitenkin todetaan päivässä useampi sata, joten tilanne vaikuttaa lohduttomalta.

"Yhdysvallat ei ole enää sama maa kuin kymmenen vuotta sitten"

Viimeaikaiset mielenosoitukset Yhdysvalloissa ovat tuttu näky myös Kaliforniassa. Gaston epäilee myös niiden vaikuttaneen koronaviruksen leviämiseen.

– Mielenosoituksia on meneillään edelleen, mutta ne ovat onneksi rauhoittuneet. Alussa niihin liittyi paljon riehumista ja ryöstelyä, sillä osa porukasta käytti mielenosoituksia hyväkseen tehdäkseen ilkivaltaa, Gaston kertoo.

Yhdysvalloissa moni on menettänyt koronavirusepidemian takia työpaikkansa. Tästä syystä moni on menettänyt myös terveysvakuutuksen.

– Kyllä tässä maassa on vielä paljon tekemistä. Koronan aikana eriarvoisuus on korostunut ja maassa on jotenkin paljon enemmän vihamielisyyttä kuin ennen. Ei tämä ole sama maa kuin mihin muutin kymmenen vuotta sitten.

Gaston kertoo, että osittain myös poliittisesta tilanteesta johtuen melko moni suomalainen on muuttanut Yhdysvalloista pois pysyvästi. 

–Toivon, että asiat menevät täällä parempaan päin.


Juttua muokattu 16.7.2020 klo 13.18: Muutettu Gastonin tyttären ikä, muokattu sitaattia maskien käytöstä sekä lisätty valokuvia.

Lue myös:

    Uusimmat