Tokion olympialaisten toisesta viikosta pahaenteinen arvio – "Jo kisapaikoille pääseminen voi olla ongelma"

Pekka Pouta kuvailee Tokion olympialaisten keliolosuhteita turkkilaiseksi saunaksi 2:57
Myös Pekka Pouta ennakoi torstaisessa sääennusteessaan sateita Tokioon alkuviikoksi. Samalla hän summasi Tokion olympiasään tyrmäävällä tavalla.

Mahdolliset rankkasateet uhkaavat Tokion olympialaisten läpivientiä ensi viikolla, Ruotsin olympiakomitean meteorologi Tomas Mårtensson arvioi Expressenille. Myös Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko ennakoi samaa. 

Lukuisat koronatartunnat ovat olleet Tokion olympialaisten kovin kolaus kisojen alkumetreillä, mutta myös sään osattiin odottaa aiheuttavan ongelmia. Yli 30 asteen lämpötilat ja erittäin korkea ilmankosteus ovat tukala lisä jättitapahtumalle. 

Lisäongelmia saattaa olla luvassa ensi viikolla, sillä arvioiden mukaan rankkasateet ovat suuntamassa kohti Tokiota. Forecan meteorologin Ilkka Alangon mukaan ensimakua kovista sateista saadaan Tokiossa tiistaina. 

– Se (myrsky) on vielä aika kaukana matkalla kohti Japanin keskiosia. Tokio on sen vaikutusalueella 27. päivänä. 28. päivän jälkeen se näyttää olevan menossa pois Kiinaan päin, Alanko arvioi ja puhuu kymmenien millimetrien sademääristä sekä voimistuvista tuulista. 

– Tokio jää keskelle sen reittiä tämän ennusteen mukaan. Ilman muuta se vaikuttaa ulkoilmatapahtumiin. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Alangon ruotsalaiskollega Tomas Mårtensson menee ennusteissaan vielä pidemmälle. 

– Juuri tällä hetkellä tilanne näyttää huolestuttavalta, Ruotsin olympiakomitean meteorologi Mårtensson arvioi Expressenille.  

Japanin lähistölle on muodostunut useita trooppisia sykloneja. Mårtensson on seurannut viikon ajan varsinkin In-fa-taifuunin reittiä. 

– Ensin näytti siltä, että kaikki menee ohi Japanin itäpuolelta. Mutta nyt ennusteet osoittavat sitä, että rajuilma on tulossa myös Tokioon. 

Mårtenssonin ennusteen mukaan rankkasateet pommittavat Tokiota varsinkin ensi viikon torstaina ja perjantaina, ja kahden päivän aikana sademäärä voi yltää 150 millimetriin. Vertailun vuoksi: se on lähes kolmannes Tukholman koko vuoden sademäärästä.  

Mahdollisten rankkasateiden ja rajun tuulen vaikutus kilpailemiseen vaihtelee lajeittain, mutta esimerkiksi yleisurheilukisojen olisi tarkoitus käynnistyä perjantaina. 

– Jo kisapaikoille pääseminen voi olla ongelma, Mårtensson huomauttaa. 

Mårtensson alleviivaa sitä, että myrskyjen tarkka ennakointi on haastavaa, sillä uusia rajuilmoja muodostuu In-fan vanavedessä jatkuvasti. 

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että Tokioon ennustettu rajuilma ei yllä voimakkuudeltaan taifuunin tasolle, mutta on kuitenkin kova myrsky. Tilanteesta saadaan tarkempaa tietoa viikonloppuna, Mårtensson summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat