Mainos

Suomalais-ruotsalainen vierastaistelija: "Toivoisin, että meitäkin autettaisiin"

Ukrainan sodassa taistelevien vapaaehtoistaistelijoiden joukossa on pari viime kuukautta taistellut myös ainakin yksi Suomen kansalainen. Carolus Löfroos, 25, on myös Ruotsin kansalainen.

Ulkomaisia vapaaehtoistaistelijoita on osallistunut Ukrainan sotaan sekä separatistien että Ukrainan hallituksen joukoissa. Ensimmäiset väitteet suomalaisista vierastaistelijoista esitti italialaislehti il Giornale kesällä. Silloin väitteet eivät pitäneet paikkaansa. Löfroos lähti Ukrainaan vasta syyskuun alussa.

Sitä, onko Ukrainassa tällä hetkellä muita suomalaisia, hän ei tahdo kommentoida.

Krimin niemimaan valtaus sytytti

Löfroos kertoo seuranneensa tarkkaan Maidanin tapahtumien uutisointia. Kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan, hän alkoi miettiä, mitä voisi tehdä. Myöhemmin hän otti yhteyttä Ukrainassa taistelevaan ruotsalaistuttuunsa ja kysyi, voisiko liittyä joukkoihin. Syyskuun alussa hän liittyi Azov-pataljoonan ulkomaisten taistelijoiden komppaniaan.

Löfroos on sekä Ruotsin että Suomen kansalainen, mutta hän on asunut koko ikänsä Ruotsissa. Asepalveluksen hän on kuitenkin suorittanut Suomessa.

– Minusta oli hirveää, ettei kukaan välitä, joten päätin itse lähteä sinne. Ei siinä ollut mitään sen ihmeellisempää", hän kertoo.

"En ole äärioikeistolainen"

Azov-pataljoona on vapaaehtoistaistelijoiden joukko, jota johtaa äärioikeistolainen Andrii Biletski. Myös monet joukkojen ulkomaisista vierastaistelijoista edustavat äärioikeistoa. 

– Tahdon tehdä itseni selväksi - heidän poliittinen näkemyksensä ei kiinnosta minua lainkaan, en ole äärioikeistolainen", Löfroos sanoo. Hänen mukaansa lähdön syy ei ollut ideologinen. 

– Jos se olisi Suomi tai Ruotsi, tai mikä tahansa muu maa lähellä, toivoisin että meitäkin autettaisiin." 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.