Kommentti: Vierastaistelijat, EU:n asetoimitukset, ydinaseuhkaus – Totuttu maailmanjärjestys romahtaa nyt silmiemme edessä

Vladimir Putin määräsi ydinasevoimansa hälytystilaan – ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja kertoo, mihin Venäjä ilmoituksellaan pyrkii 2:00
Vladimir Putin määräsi ydinasevoimansa hälytystilaan – ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja kertoo, mihin Venäjä ilmoituksellaan pyrkii.

Ukrainan kaamea tilanne on pakottanut arvioimaan vanhat ehdottomat säännöt uusiksi, kirjoittaa MTV Uutisten maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

Aseiden toimittaminen sotaa käyvään maahan, vierastaistelijaksi lähtijöiden rohkaiseminen, SWIFT-pakotteet: Länsimaiden vanhat pidäkkeet ja aiemmat linjaukset murtuvat nyt yksi kerrallaan. Ikävä kyllä turpo-dogmien murtuminen toteutuu yhä selvemmin myös toisella puolella: Venäjän presidentti Putin viittaa puheessaan jo ydinpelotteeseen.

Länsi on joutunut perumaan omat vanhat linjauksensa yksi kerrallaan, kun Ukrainan kaamea tilanne on pakottanut arvioimaan vanhat ehdottomat säännöt uusiksi. Siitä tuorein esimerkki on Britannian ulkoministeri Liz Trussin lausunto, jonka mukaan Britannia tukee tähän halukkaiden brittien lähtemistä vierastaistelijaksi Ukrainaan. Hän ei tosin täsmentänyt mitä tämä periaatteellinen ”tuki” käytännössä tarkoittaa.

Kun BBC:n toimittaja kysyi, tukeeko Truss sitä, että Ukrainan johto on pyytänyt ulkomaalaisia liittymään kansainvälisiin joukkoihin, Truss vastasi:

– Kyllä tuen. Tuen sitä. Tottakai tämä on asia, josta ihmiset itse päättävät. Ukrainan kansa taistelee vapaudesta ja demokratiasta, eikä vain Ukrainassa vaan koko Euroopassa, ja sitä presidentti Putin nyt haastaa. Ehdottomasti jos ihmiset haluavat tukea sitä taistelua, minä tuen sitä, Truss sanoi.

– Eli tuette siis britten lähtöä Ukrainaan auttamaan taistelussa, toimittaja varmisti.

– Ehdottomasti, jos ihmiset haluavat niin tehdä, Truss vastasi epäröimättä.

Tämä on yksi perinteisistä isoista raja-aidoista: Valtion johtajat ja ministerit ovat pidättäytyneet tähän asti tällaisista lausunnoista.

Myös muut aiemmat diplomatian pidäkkeet ovat jo kaatuneet asia kerrallaan ja maa kerrallaan.

Lukuisat EU-maat ovat ilmoittaneet aikovansa lähettää aseita Ukrainaan. Kaikki eivät ole tästä vielä ilmoittaneet, mutta EU:n ulkopoliittinen johtaja Josep Borrell aikoo ehdottaa tänään EU:n ulkoministereille, että EU:n pitää alkaa aseistaa yhdessä Ukrainaa.

Kolmas iso muutos oli viime yönä tullut ilmoitus SWIFT-pankkipakotteiden asettamisesta Venäjälle. Siirto lamauttaa suuren osan Venäjän ulkomaankaupasta. Myös tämä on liike, joka aiemmin kiistettiin. Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi vain pari päivää sitten, että Saksa ei ole valmis ottamaan SWIFT-pakotetta käyttöön. Käytännössä Saksan linja halvaannutti koko EU:n mahdollisuudet asettaa SWIFT-pakotetta.

Kaksi veristä päivää Ukrainassa ja raivokas kritiikki Saksan hampaattomuudesta Putinin edessä kuitenkin käänsi lopulta Saksan ja Scholzin pään ja viime yönä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen – vihdoin ja viimein – ilmoitti, että tämä aidosti vaikuttava pakote otetaan käyttöön.

Onko Venäjä ajanut itsensä nurkkaan?

Ikävä kyllä, vanhojen turpo-dogmien jatkuva murtuminen koskee myös Venäjää. Ei riitä, että Venäjä käy jo veristä hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. Nyt Putin viittaa puheessaan maan ”pelotteeseen” eli käytännössä ydinaseisiin. Putinin mukaan lännen sanktiot ovat ”laittomia” ja hän on siksi määrännyt Venäjän pelotteeseen eli ydinaseisiin liittyvät joukot erikoisvalmiuteen.

Ydinaseilla pelottelu on jo todella järeää kieltä jopa tässä tilanteessa. Puhe ydinaseista on aiempaa pelottavampaa, koska Venäjä käy aktiivista hyökkäysotaa Ukrainassa, emmekä tiedä miten pitkälle se on lopulta valmis menemään. Venäjä on saattanut ajaa itsensä nurkkaan, ja nurkkaan ahdistettu autoritaarinen johtaja on entistäkin arvaamattomampi.

Olemme nyt kaikkia järjen sääntöjä uhmaavan ydinasevallan kainalossa, seuramassa ”hullun miehen taktiikalla” käytävää sotaa, joka on nopeasti ajamassa Venäjän ennennäkemättömään kansainväliseen eristykseen.

Suomenkin johdolta vaaditaan nyt todella nopeaa ja tehokasta kykyä ja strategista vaistoa vastata tähän tilanteeseen.

Maailma on muuttunut harmaansävyisestä mustavalkoiseksi. Aika on ajanut loputtoman Nato-optio-vatuloinnin ohi.

Lue myös:

    Uusimmat