Mainos

Suomalaiset uskovat syövän iskevän sattumalta

Noin kolmannes syövistä jäisi puhkeamatta, jos suomalaiset huolehtisivat itsestään nykyistä paremmin. Vuositasolla tämä tarkoittaa 9000 uutta syöpätapausta. Useimmat toimet olisivat hyvin helppoja toteuttaa. Esimerkiksi ihon suojaaminen auringon polttavilta UV-säteiltä poistaisi vuosittain useita satoja syöpätapauksia, Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Harri Vertio laskee.

Varsinkin elintasosyöpien vähentämisessä keinoina ovat tupakoinnin ja ylipainon vähentäminen, arkiliikunta ja kuitupitoinen ruoka hedelmineen, marjoineen ja vihanneksineen.

- Jos suomalaiset lopettaisivat tupakoinnin, se vähentäisi 10-15 prosenttia kaikkia syöpätapauksia, Vertio sanoo.

Sattumaako?

Tänään julkistetun Syöpäjärjestöjen tutkimuksen mukaan yli neljännes suomalaisista uskoo syövän olevan sattumaa. Useimmiten syövän sattumanvaraisuuteen uskovat alle 19-vuotiaat nuoret ja yli 65-vuotiaat. Eläkeikäisistä jopa 40 prosenttia uskoo, että syöpä on sattumaa.

- Sattumasta voidaan ehkä parhaiten puhua pienten lasten kohdalla, koska silloin elämäntapojen haitallisuus on vielä hyvin vähäistä, pääsihteeri Vertio arvioi.

Syövän syntyyn vaikuttavat perimä, ympäristö ja elintavat. Oma roolinsa on toki sattumallakin. Syövän saa noin kolmannes suomalaisista. Yleensä se iskee ikääntyneisiin.

Liikkuvat legendat

Syöpään liittyy paljon uskomuksia, myyttejä ja luuloja. Vertio toteaa, että työpaikkojen kahvipöydissä myyttejä sekä kaupunkilegendoja elää. Tiedon lisääntymisen myötä legendat kuitenkin kuihtuvat ja painoarvot vähenevät.

- Tavallisin myytti lienee se, että deodorantit aiheuttavat rintasyöpää, koska ne tukkivat kainalon huokosia. Tällä ei ole mitään todellisuuspohjaa. Toinen melko yleinenkin luulo on se, että kännykät aiheuttavat syöpää vaikka mitkään tutkimukset eivät ole tätä voineet vahvistaa, Vertio kertoo.

Syöpäjärjestöjen Taloustutkimuksella teettämään tutkimukseen vastasi yli 2000 15-79-vuotiasta suomalaista kuluvan vuoden tammi-helmikuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.