Suomalaiset ovat tyytyväisiä perusoikeuksiinsa – Tiedätkö oikeutesi? Katso videolta, mitkä perusoikeudet perustuslaki takaa kaikille

Suomen perustuslaki takaa kaikille perusoikeudet - Tiedätkö sinä perusoikeutesi? 1:30

Useimpien vastaajien mielestä suomalaisten perusoikeudet toteutuvat ainakin jokseenkin riittävästi. Tulos käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä haastattelututkimuksesta.

Kantar TNS:n tekemään tutkimukseen vastanneiden mielestä kokoontumisvapaus on erityisen hyvin toteutunut perusoikeus. Vastaajista 86 prosenttia katsoo, että kokoontumisvapaus toteutuu täysin tai jokseenkin riittävästi.

Hyvin toteutuvat lähes yhtä monen vastaajan mielestä myös oikeus saada opetusta ja päästä osalliseksi tiedosta (84 %), oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin (83 %) sekä sananvapaus (81 %).

Haastatteluina toteutettuun mielipidetutkimukseen osallistui yli 1 100 iältään 18–78-vuotiasta vastaajaa eri puolilta Suomea Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tulosten virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Perussuomalaiset tyytymättömimpiä

Heikoimmin vastaajien mielestä toteutuu oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon, jonka tilaan on tyytymättömiä reilu kolmannes vastaajista.

Noin kolmannes kyseenalaistaa myös sen, että suomalaiset olisivat yhdenvertaisia lain edessä ja että oikeus sosiaaliturvaan sekä terveydenhuoltoon toteutuisi riittävän hyvin.

Sosiaaliturvan ja terveydenhuollon tilanteeseen olivat tyytymättömiä erityisesti vasemmistoliiton (70 %) ja SDP:n (51 %) kannattajat.

Keskustan ja kokoomuksen kannattajat ovat päinvastaista mieltä, sillä kokoomuksen kannattajista 78 prosenttia ja keskustan kannattajista 75 prosenttia katsoi oikeuden sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon toteutuvan riittävän hyvin.

Tyytymättömimpiä perusoikeuksien toteutumiseen olivat perussuomalaisten kannattajat. Heistä enemmistö kokee, että jokseenkin tai täysin riittämättömästi toteutuvat sananvapaus (60 %), omaisuuden suoja (58 %), yhdenvertaisuus lain edessä (56 %) sekä oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen (52 %). 

Lue myös:

    Uusimmat