Kysely: Näitä asioita suomalaiset toivovat hallitusohjelmaan – yhä harvempi haluaa panostuksia maanpuolustukseen

Suomalaisista hieman yli 70 prosenttia haluaa tulevan hallituksen painottavan sosiaali- ja terveyspalveluiden hoidon saannin turvaamista nykyistä enemmän, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä.

Rikollisuuden torjunta, julkisten palveluiden uudistaminen ja sosiaaliturvan väärinkäytön estäminen ovat listalla tärkeysjärjestyksessä seuraavina. Näihin kaikkiin toivoo painotuksia yli 60 prosenttia vastaajista.

Mielipiteet ovat muuttuneet vuodesta 2015 vuoteen 2019 jonkin verran. Nyt yhä useammat toivovat hallituksen panostavan tieteeseen sekä luonnon ja ympäristön suojeluun. Molempia kannattaa yli 50 prosenttia kyselyyn vastanneista. Molempien kannatus on noussut kymmenen prosenttiyksikköä.

Vastaavasti suomalaiset pitävät aiempaa vähemmän tärkeänä, että uusi hallitus painottaa maanpuolustuskyvystä huolehtimista. Sitä pitää nyt tärkeänä 36 prosenttia vastanneista, kun vuonna 2015 näin ajatteli 53 prosenttia.

Listan häntäpäähän asettuu julkisten palveluiden ulkoistaminen, jota lähes puolet ei halua hallituksen edistävän.

Painotuksissa puoluekohtaisia eroja

Painotuksissa on suuria puoluekohtaisia eroja. Ilmastonmuutoksen torjunta kuuluu kärkipään tavoitteisiin SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kannattajien keskuudessa.

Perussuomalaisten, kokoomuksen, keskustan, kristillisdemokraattien ja RKP:n kannattajien listalla kärkipään toiveita ovat rikollisuuden torjunta ja sosiaalietuuksien väärinkäytön ehkäisy.

Lähimpänä väestön keskimääräistä profiilia ovat sosiaalidemokraattien äänestäjät.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy huhtikuussa. Haastatteluja tehtiin 1 039. Vastaajat edustavat 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat