Luottamus tulevaisuuteen on heikentynyt, kertoo valtioneuvoston teettämä kysely

Valtioneuvostonteettämän kyselyn mukaan luottamus tulevaisuuteen on heikentynyt.

Luottamus tulevaisuuteen on hiljalleen heikentynyt syksyn aikana, selviää valtioneuvoston kanslian teettämästä Kansalaispulssi-kyselystä. Kuitenkin valtaosa vastaajista suhtautuu tulevaisuuteen yhä joko erittäin luottavaisesti tai melko luottavaisesti.

Uusimmassa kyselyssä luottamuksessa on selkeä ero vastaajan tulotason mukaan. Pienituloisista terveydenhuoltojärjestelmään luottaa 53 prosenttia, kun hyvätuloisten joukossa luku on 71 prosenttia. Keskituloisista terveydenhuoltojärjestelmään luottaa 65 prosenttia.

Tämän vuoden kuluessa luottamus terveydenhoitojärjestelmään on laskenut. Välillä on luottamuksessa terveydenhuoltoon pientä nousua, mutta trendi on laskusuuntainen. Uusimmassa kyselyssä luottamuksessa on selkeä ero vastaajan tulotason mukaan. Pienituloiset luottavat terveydenhuoltojärjestelmään hyvätuloisia harvemmin.

Miehet luottavat terveydenhuoltoon naisia enemmän.

Suomen hallitukseen luottaa runsaat 40 prosenttia vastaajista. Hyvätuloiset luottavat hallitukseen pienituloisia enemmän.

Miehistä lähes puolet luottaa hallitukseen, mutta naisista vain 35 prosenttia on luottavaisia.

Tilastokeskuksen toteuttamaan kyselyyn vastasi yli tuhat ihmistä 11.–16. lokakuuta. Kyselyn avulla selvitetään kansalaisten mielipiteitä ajankohtaisista aiheista, viranomaisten toiminnasta sekä vastaajien omasta mielialasta ja tulevaisuuden odotuksista.

Toimivaan terveydenhuholtoon tulisi kiinnittää huomiota

Lähes kaikki ikäryhmät pitävät toimivaa terveydenhuoltoa yhteiskunnallisena teemana, johon hallituksen tulisi erityisesti kiinnittää huomiota lähitulevaisuudessa. Toimivan terveydenhuollon nostaa kolmen tärkeimmän teeman joukkoon 62 prosenttia kaikista vastaajista. 60–74-vuotiaista jopa 73 prosenttia nosti sen tärkeimpien joukkoon.

Myös koulutus ja kestävä julkinen talous olivat vastaajille tärkeitä. Laadukas koulutus on tärkeimpien joukossa 36 prosentilla ja kestävä julkinen talous 35 prosentilla. Kuitenkin hieman aiempaa harvempi nosti kestävän julkisen talouden tärkeimpien teemojen joukkoon.

Seuraavilla sijoilla ovat köyhyyden vähentäminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen.

Lue myös:

    Uusimmat