Suomalaiset haluavat luovuttaa ruumiinsa lääketieteelle – tuhansia testamentteja tehty

Suomalaiset ovat tehneet jo yli 20 000 ruumiinluovutustestamenttia lääketieteen opetusta varten.

Testamenttien määrä on ollut viime vuosina kasvussa, kerrotaan yliopistojen lääketieteellisistä tiedekunnista. Luovutusten lisääntymiselle arvioidaan olevan useita syitä, kuten testamenttien saama julkisuus sekä tieteen lisääntyvä arvostus.

Opetuskäyttöön päätyy koko Suomessa vuosittain noin 40 testamentattua vainajaa. Ruumiita käytetään anatomian kursseilla.

Helsingin yliopiston lääketieteelliselle tiedekunnalle testamentteja on kertynyt 1960-luvulta lähtien eniten, noin 15 000. Rekisteri ei kuitenkaan ole aivan ajantasainen, kuten ei muissakaan yliopistoissa.

– Mukana on myös aiemmin kuolleita henkilöitä. Me emme saa tietoa kuolemantapauksista, jos niitä ei erikseen ilmoiteta, kertoo preparaattori Matti Auer.  

Vain osa testamenteista toteutuu ihmisten kuollessa. Vainajaa ei voi esimerkiksi käyttää opetukseen, jos sille on tehty ruumiinavaus kuolinsyyn selvittämiseksi.

Ruumiita käytetään viidessä yliopistossa

Opetusvainajia käytetään viidessä yliopistossa: Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella.  

Tampereen rekisteristä löytyy 1 700 testamenttia. Anatomian professori Seppo Parkkilan mukaan niiden määrä on ollut kasvussa sen jälkeen, kun tietoisuus asiasta on lisääntynyt ja testamenttilomake vietiin pari vuotta sitten verkkoon.  

Turkuun testamentteja on kertynyt runsaat 2 000. Osa lahjoittajista on jo kuollut, mutta professori Juha Peltosen arvion mukaan voimassa on yhä satoja testamentteja.  

Oulussa testamentteja on noin 500, ja lisää tulee tasaiseen tahtiin yksi tai kaksi kuukaudessa. Oulussa siirrytään ensi syksyllä käyttämään käsittelemättömiä vainajia, jotta voitaisiin luopua palsamoitaessa käytettävästä formaliinista.  

– Dissektio-opetus on valinnainen ja vapaaehtoinen ja kurssille on aina enemmän pyrkijöitä kuin on voitu ottaa. Käsittelemättömien vainajien käyttö tulee lisäämään kurssin suosiota entisestään, arvioi professori Juha Tuukkanen.  

Lue myös:

    Uusimmat