Suomalaiset ensihoitajat paljastavat: Tällaiset potilaat rasittavat

Hoitajien tehtävä on auttaa ihmisiä. Suomalaiset ensihoitajat kertovat, että joskus potilaiden itsetuhoisuus tekee työstä todella turhauttavaa.

Kun ihminen jatkaa tiellä, joka hänet päivystykseen alun perin toi, hoitohenkilökunta tuntee väkisinkin turhautumista.

– Päivystykseen tulee paljon esimerkiksi hengenahdistuspotilaita. He saattavat olla vaikka keuhkoahtaumataudin takia kirjaimellisesti niin huonossa hapessa, että joutuvat ylipainehappihoitoon. Keuhkorakkuloita yritetään siis avata maskin kautta kovalla paineella annettavalla hapella, suomalainen ensihoitaja kertoo.

– Kun näiden potilaiden olo alkaa vähänkin helpottaa, ensimmäinen kysymys, joka maskin kautta huudetaan, kuuluu: "Miten tämän kanssa pääsee tupakalle?". Se on todella turhauttavaa.

Näytöntahto ajaa tyhmyyksiin

Humalapäissään päivystykseen joutuneet ovat myös tuttu näky.

– Suomalaiset tekevät aivan varmasti tyhmyyksiä, jos kuvioissa on mukana alkoholi. Ilman sitä ei tarvittaisi niin paljon hoitajia.

Juopuneiden bravuureihin kuuluvat uhkarohkeat temput.

– Usein tavoitteena on "näyttää kavereille". Sitä toteutetaan vaikkapa vetämällä uutenavuotena leukaa kolmannen kerroksen parvekkeella. Uusi vuosi alkaakin teho-osastolla kroppa täynnä murtumia, ensihoitaja kertoo.

– Jotkut valopäät uittavat kännissä käsiään saunan lämminvesivaraajissa. Kun polte alkaa tuntua, toisen käden koura isketään vielä ikkunasta läpi.

Päivystyksissä hoidetaan myös itsemurhaa yrittäneitä.

– Tyypillisesti humalassa keksitään, että ei tämä elämä olekaan kiva juttu – otanpa lääkkeitä ja hyvästelen julman maailman. Sitten soitetaan itse ambulanssi ja kerrotaan, kuinka monta tablettia on vedetty. Sama putki toistuu useita kertoja, ensihoitaja sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja