Mainos

Suomalaiset ennätyspahassa pikavippikoukussa – enää ei näe, paljonko rahaa on lompakossa

9:09

Suomalaiset kotitaloudet velkaantuvat nopeammin kuin koskaan. Pikavippifirmat tahkoavat suurimpia voittoja koskaan.

Velkaneuvonnan soittolinjalla tuli viime vuonna puheluiden ennätys. Nyt se on räjähtänyt. Jo tällä hetkellä ollaan yli viimevuotisen ennätyksen, sanoo toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar Takuu-Säätiöstä.

Huomenta Suomessa vieraillut Pantzar sanoo, että pikavippejä ottavat kaikenlaiset ihmiset. Takuu-Säätiön velkaneuvontaan ottavat sitten yhteyttä ne, joilla on pitkään jatkunut velkaputki. Ihmisillä on Pantzarin mukaan usein esimerkiksi päihderiippuvuuksia, peliongelmaa tai joku muu riippuvuus.

-Usein kyseessä on sellainen porukka, joka ei saa rahaa perinteisistä rahoituslaitoksista.

Pikavipeille asetettiin kesällä 2013 korkokatto, jolla velkaantumista pyrittiin suitsimaan. Uusi laki rajoitti alle 2000 euron pikavipeistä perittäviä korkoja. Lain myötä todellinen vuosikorko saa olla korkeintaan viitekorko lisättynä 50 prosentilla.

Panzar muistuttaa, että korkokatto katkaisi vain jäävuoren huipun. Velkaa on paljon enemmän kuin 2013.

– Uusi laki rajoitti alle 2000 euron pikavipeistä perittäviä korkoja. Lain myötä todellinen vuosikorko saa olla korkeintaan viitekorko lisättynä 50 prosentilla.

Pantzar muistuttaa, että korkokatto katkaisi vain jäävuoren huipun. Velkaa on paljon enemmän kuin 2013.

– Ansaintalogiikka vain on muuttunut. On huomattavissa selkeä trendi, jonka mukaan luottojen kappalemäärät ovat laskeneet, mutta euromäärä on suurempi.

– Ennen näit, paljonko lompakossa on rahaa, nyt sitä ei näe. Ihmisillä pitäisi olla välineitä seurata kulutustaan, Pantzar sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.