Mainos

Suomalaiset ehdottomina: Tämän takia vapaa suhde ei toimi!

Suomalaisnaiset suhtautuvat vapaisiin suhteisiin kriittisesti, käy ilmi Helmen kyselystä. Kuusi kymmenestä ei haluaisi ikinä jakaa rakastaan kenenkään muun kanssa. Asiaan positiivisesti suhtautuvat sanovat, että vapaa suhde virkistää, mutta rinnakkaissuhteet on hyvä pitää piilossa kumppanilta.

Kysyimme Helmen lukijoilta, voisivatko he elää vapaassa suhteessa. Kyselyyn vastasi yli tuhat lukijaa. Suurin osa kyselyyn vastanneista, 64,7 prosenttia, ei haluaisi jakaa rakastaan ikimaailmassa kenenkään kanssa. Vastanneista 22.5 prosenttia voisi harkita asiaa, mutta myöntää, että saattaisi tulla mustasukkaiseksi. Vapaaseen suhteeseen voisi lähteä 12,8 prosenttia vastanneista.

Rakastan vain ja ainoastaan häntä

Ajatus rakkaan jakamisesta toisten kanssa tuntuu useimmista mahdottomalta. Usein vapaaseen suhteeseen ei haluta, sillä oma rakas riittää ja toisten kanssa oleminen heikentäisi keskinäistä luottamusta.

– Mielestäni vapaassa suhteessa luottamus toiseen ei voi säilyä. Ainakaan itse en voisi luottaa toiseen, jos toinen on myös muiden naisten kanssa. Minulle tulisi sellainen tunne, että hän ei ole tosissaan minun kanssa, kun haluaa olla myös muiden naisten kanssa.

– Mitä rakkautta se on, missä ei kaipaa toista? Eikö oma rakas ole se, mikä pitää pystyä kohtaamaan rehellisesti joka osa-alueella, myös seksissä? Ei parisuhteessa pidä elää näytelmää, vaan sukeltaa rohkeasti omaan parisuhteeseen. Vapaa suhde on kaverisuhde, mutta parisuhteeksi se ei mielestäni yllä.

– Parisuhde merkitsee minulle täyttä sitoutumista, en voisi mitenkään hyppiä sängystä toiseen ja ihmisestä toiseen, enkä todellakaan antaisi miehellenikään sitä oikeutta. Sitähän parisuhde juuri on, minä rakastan vain ja ainoastaan häntä ja hän tietää sen. Näin myös toisin päin. Juuri se voima kantaa.

– Aiemmin kuvittelin, että voisi olla aivan loistava idea elää vakituisessa, mutta vapaassa suhteessa tapaillen muitakin miehiä. Mutta sittemmin kun tapasin sen oikean, huomasin, etten missään nimessä tahdo jakaa häntä muiden kanssa ja päinvastoin.

– Parisuhde on minulle pyhä ja kumppania ei todellakaan jaeta kenenkään kanssa. Avoin parisuhde ei ole mikään parisuhde, koska siihen kuuluu enemmän kuin kaksi ihmistä. Ei ole mitään järkeä seurustella jonkun kanssa, jos kokee ettei kyseinen henkilö ole riittävä.

– Jos olisin oikeasti rakastunut, en voisi. Nyt tapailen yhtä miestä, jonka kanssa emme ole määritelleet suhteemme tilaa, eli periaatteessa hän on kai vapaa tekemään mitä vaan. Tehköön, en taida olla niin kiinni hänessä, että jaksaisin olla mustasukkainen.

– No sehän on itsestään selvää, etten jaa miestäni kenenkään toisen kanssa. Enkä myöskään itse juoksentele muiden ukkojen perässä.

– No en todellakaan. Jos ei halua sitoutua niin sitten ei sitoudu, kukaan ei pakota. En käsitä koko vapaa suhde touhua.

– Parisuhde perustuu luottamukseen.

– Syvä keskinäinen luottamus, yhteenkuuluvuus ja turvallisuus. Nämä kaikki puuttuvat vapaasta suhteesta. Elämänarvoihini nyt ei vain yksinkertaisesti kuulu irstailla vapaissa suhteissa.

– En ole mustasukkainen. Haluan vain rakkaani pitävän minua ainoana, jonka kanssa jakaa intiimit asiat.

– Yksi kulta saa riittää. Olisi kamalaa jakaa rakkaansa. Jotain itsensä ja muiden arvostusta sekä kunnioitusta. Ei kiitos likaisia ihmissuhteita.

"Vapaa suhde ei loukkaisi"


Ajatus vapaasta suhteesta houkuttaa, mutta mustasukkaisuus voi estää toteuttamasta haaveitaan.

– Rakastan maailman ihaninta miestä, mutta hän on jo naimisissa viehättävän naisen kanssa. Suostuisinko olemaan se toinen nainen tai vielä pahempaa yksi monista muista?

– En haluaisi tietää mieheni seikkailuista sen tarkemmin, mutta jos vapaa suhde tekisi hänen elämästään mielenkiintoisempaa, niin miksipä ei. Parisuhteessa on paljon muutakin kuin seksi.

Osan mielestä parisuhteesta ajatellaan liian tiukkapipoisesti. Vapaa suhde voi jopa piristää parisuhdetta. Onnistuakseen vapaan suhten täytyy kuitenkin olla kaikkien osapuolten mielestä hyvä juttu. Muuten lopputuloksena voi olla vain särkyneitä sydämiä.

– Piristää omaa oloa ja seksi vakituisen kumppanin kanssa saa uusia muotoja.

– Pitkään kestäneessä parisuhteessa tekee tosi hyvää käydä muidenkin hellittävänä. Varsinkin kun pitää sen omana tietonaan, ettei loukkaa puolisoa. Silloin jaksaa taas arkea ja saa myös uusia virikkeitä parisuhteeseen. Puolisolle sallin saman, enkä halua niistä jutuista tietää.

– Ei minua miehen syrjähyppy niin paljon loukkaisi, mutta ehkä olisi parempi, että mies yrittäisi ainakin salailla asian.

– Kaikki miehet käyvät kumminkin vieraissa, että siksi.

– Olen törmännyt sekä onnistuneisiin suhteisiin että täydellisiin katastrofeihin. Kaikkien osapuolten pitää todella olla samalla aaltopituudella tämän asian suhteen, muuten lopputuloksena on vain rikkinäisiä ihmisiä, itsetuntoja ja sydämiä. En itse ole koskaan elänyt vapaassa suhteessa, mutta en pidä ajatusta mitenkään mahdottomana.

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock, Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.