Yksi moka voi viedä autosta kilvet ja tuoda tuhansien eurojen laskun – eivätkä ne ole edes ne ikävimmät seuraukset

Uusi liikennevakuutuslaki muuttaa korvauskäytäntöjä 1:36
Uusi liikennevakuutuslaki toi mukanaan monia käytännön muutoksia. Uusi laki astui voimaan vuoden 2017 alussa.

Kesäauto tai mopo saatetaan poistaa talven ajaksi liikennekäytöstä. Ennen kuin ajoneuvo on palautettu liikennekäyttöön, ja lakisääteiset maksut maksettu, ei tien päälle ole kuitenkaan asiaa.

Liikennevakuutuskeskus kertoo, että yli 3 500 kuljettajaa kärähti viime vuonna liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajamisesta. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Jos ajoneuvo poistetaan liikennekäytöstä, katkeavat sen lakisääteiset maksut, kuten ajoneuvovero ja liikennevakuutus, eikä tällaisella ajoneuvolla ole mitään asiaa liikenteeseen.

Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että liikennekäytöstä poistetusta autosta voidaan viedä kilvet, mikäli poliisi havaitsee ajoneuvon liikenteestä. Päälle lätkäistään myös lisävero, joka on vähintään tonnin, mutta pahimmillaan useita tuhansia euroja. Vakuutusmaksut peritään takautuvasti ja korotettuina.

– Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajaminen tulee kalliiksi. Vakuuttamattomuusmaksu peritään koko siltä ajalta, kun ajoneuvo on ollut vakuuttamatta, vaikka sillä olisi ajettu luvatta vain yhtenä päivänä. Laiminlyönnistä määrätyt maksut voivat olla jopa tuhansia euroja, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen kertoo tiedotteessa.

– Jotta vakuutuksen muistaa ottaa ennen liikkeellelähtöä, kannattaa seisonnassa olevaan ajoneuvoon laittaa muistutukseksi vaikkapa rusetti tai muistilappu kiinni rattiin, Jumppanen vinkkaa.

Jos pahin tapahtuu, voit jäädä ilman korvauksia

Suomalainen liikennevakuutus on kansainvälisesti tarkasteltuna poikkeuksellinen, sillä siitä korvataan myös kuljettajalle itselleen tapahtuvat vahingot.

Mikäli ajoneuvon liikennevakuutus on kokonaan irtisanottu, ajoneuvon omistaja ei saa lainkaan korvauksia. Ei esimerkiksi siinäkään tapauksessa, vaikka olisi vammautunut työkyvyttömäksi.

Katso myös: Tässä yleisimmät syyt, miksi auto hylätään katsastuksessa

Tässä yleisimmät syyt, miksi auto hylätään katsastuksessa 4:44

Lähde: Liikennevakuutuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat