Suomalaisen pörssiyhtiön suuromistajaa syytetään törkeästä veropetoksesta – syyttäjän mukaan mies vältteli veroja 50 000 euron edestä

Ohjelmistoyhtiö Vincitin merkittävää omistajaa Marko Roivaista syytetään törkeästä veropetoksesta Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii hänelle seitsemän kuukauden ehdollista vankeutta. Syyttäjän mukaan hän olisi välttänyt veroja yhteensä yli 50 000 euron edestä vuosina 2011–2013.

Roivainen on omistanut syyteaikana noin puolet suomalaisesta Javerdel Oy:stä, joka maksoi toisen firman kanssa rahaa konsulttipalkkioina virolaiselle Javerdel Ou:lle. Virolaisfirma oli syyttäjän mukaan todellisuudessa pöytälaatikkoyhtiö, jonka kautta Roivainen sai haltuunsa virolaisfirmaan maksettuja konsulttimaksuja peiteltynä osinkona ja vältti tuloveroja.

Roivainen kiistää syytteen. Hän ei ole kirjallisen vastauksensa mukaan ilmoittanut Virosta saamiaan tuloja, koska on ollut Virossa verovelvollinen ja ollut käsityksessä, ettei Viroon ilmoitettuja veroja tarvitse ilmoittaa Suomeen. Hänen mukaansa Viroon rekisteröidyn yhtiön laskutus on ollut todellista.

Roivaisen mukaan kyse on verottajan tekemästä virheestä eikä ainakaan tahallisesta rikollisesta toiminnasta.

– Viroon maksettuja veroja ei ole huomioitu Suomen verottajan laskelmissa, jotka ovat lopulta päätyneet syytteen teonkuvaukseen. Tosiasiassa väitetyn rikoksen tuottama hyöty on jäänyt Roivaisen osalta negatiiviseksi, tai vähäiseksi, hänen vastauksessaan sanotaan.

Javerdel myytiin ohjelmistoyhtiö Vincitille vuonna 2015.

Toinen omistaja tunnusti

Vincitin toinen suuromistaja, ohjelmistomiljonääri Jussi Haverinen tuomittiin viime viikolla. Hän tunnusti törkeän veropetoksen tavallista käräjämenettelyä kevyemmässä tunnustamisoikeudenkäynnissä, ja Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Rikos tapahtui vuosina 2011–2014.

Käräjäoikeuden mukaan Haverinen siirsi yhtiönsä avulla rahaa virolaiseen pöytälaatikkofirmaan verojen välttelytarkoituksessa.

Kyse oli peitellystä osingosta eli varojen siirtämisestä konsulttipalkkioina Viroon Javerdel Oy:stä. Haverinen jätti esitäytetyt veroilmoitukset palauttamatta ja sai haltuunsa Viroon maksetut rahat peiteltynä osinkona. Haverinen vältti järjestelyllä yli 60 000 euron verot. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja