Mainos

Suomalaisen pikkukunnan muhkea vauvaraha kerää huomiota maailmalla – kunnanjohtaja: "Olemme talkoissa mukana"

12:54

Keski-Pohjanmaalla sijaitseva Lestijärven kunta havahtui seitsemän vuotta sitten surkeisiin syntyvyyslukuihin. Kunta päätti aloittaa avokätisen vauvarahan maksamisen, jonka noteerasi vastikään myös Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Opettajan ja kunnanjohtajan lisäksi BBC:n julkaisemalla videolla ääneen pääsee myös 7-vuotias Kerttu, joka oli ainoa kuntaan syntynyt lapsi vuonna 2012. Vaisu syntyvyys sai kunnan toimimaan ja seuraavasta vuodesta lähtien Lestijärvellä alettiin maksaa perheille 10 000 euron suuruista vauvarahaa jokaisesta kuntaan syntyvästä lapsesta.

Summa jakautuu 10 vuoden ajalle. Mikäli perhe muuttaa Lestijärveltä pois, loppuvat maksut myös siinäkin tapauksessa, että perhe palaisi kuntaan myöhemmin takaisin.

Kunnanjohtaja Esko Ahonen myhäilee tyytyväisenä Lestijärven saamasta huomiosta. 

– Onhan tämä pienelle kunnalle todella upea asia, että saadaan maailmanlaajuista julkisuutta.

Näkyvyyttä samasta aiheesta olisi ollut Ahosen mukaan tarjolla muutama vuosi sitten myös maineikkaassa Wall Street Journalissa, mutta kieliongelmien vuoksi juttu jäi tekemättä. 

Taloudellinen tuki näyttää myös tehonneen. Lestijärvellä on vuoden 2012 jälkeen syntynyt 60 lasta. Tuloksista huolimatta kunnassa pohdittiin vauvarahasta luopumista, mutta se on jatkumassa ainakin vielä ensi vuoden.

Kunta "talkoissa" mukana

Kunnanjohtajan mukaan yksikään tukeen oikeutettu ei ole toistaiseksi jättänyt hakematta sitä. Rahasta on kunnassa päätetty yksituumaisesti ja soraääniä kuulee harvoin.

– Joskus saa kuulla siitä, että kunta käyttää valtionosuuksia tähän. Emme kuitenkaan koe asiaa sillä tavalla, emmekä lyö hintalappua kenellekään.

Käsitteestä "synnytystalkoot" on tullut Suomessa monelle jo kirosana, mutta Lestijärvellä sitä ei kavahdeta.

– Olemme mukana talkoissa, jotta Suomen syntyvyys saataisiin taas nousuun, sanoo Ahonen.

Lestijärven asukasluku oli viime vuoden lopussa hieman yli 700, ja se on Manner-Suomen toiseksi pienin kunta.

Suomen heikkoa syntyvyyttä 2010-luvulla on päivitelty jo pitkään. Tilastokeskus kertoi syyskuun lopussa, että Suomen väkiluku lähtee nykyisellä kehityksellä laskuun vuonna 2031. Vuonna 2050 väkiluku olisi noin 100 000 nykyistä pienempi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja