Suomalaisdebyyttejä luvassa kauden aikana – jopa 11 uutta NHL-pelaajaa?

NHL:n harjoitusleireillä on iso nippu suomalaisia pelaajia, jotka taistelevat paikasta ylhäällä. MTV Sport listasi pelaajat, joilta voi odottaa ensi kaudella NHL-debyyttiä. 

Videolla torstain pitkä Tulosruutu. 

NHL:ssä on pelannut kautta aikojen 205 suomalaista kenttäpelaajaa ja 31 maalivahtia. Lukema nousee takuuvarmasti tällä kaudella, mutta vielä ei tiedetä, miten paljon. 

NHL-maailma on kiemurainen. Jesperi Kotkaniemi on väläytellyt Montreal Canadiensin leirillä, mutta on hyvin mahdollista, että seurajohto panee hänet kasvamaan vielä vuodeksi Porin Ässiin. 

Tällaisia nimiä voimme kuitenkin nähdä NHL-joukkueiden avauskokoonpanoissa jo tällä kaudella. 

Miro Heiskanen, Dallas Stars

Kun kyse on Miro Heiskasen tasoisesta lupauksesta, jopa tiukat NHL-pomot heittävät ajatukset kahden suunnan sopimuksista ja waiver-uhista nurkkaan. Heiskanen ei ainoastaan murtaudu kokoonpanoon, vaan hän taistelee jopa vuoden tulokkaan tittelistä. 

Starsin valmentaja Jim Montgomery kommentoi, että Heiskasen aivot ovat kaksi askelta muita edellä. 

Antti Suomela, San Jose

Suomelan hankinta ei aiheuttanut Erik Karlsson -tason hypeä San Josessa, mutta hän voi olla kelpo vahvistus Sharksin alaketjuihin. 

Suomela on esiintynyt terävästi harjoitusleirillä. Sentteri nakutti tehot 2+1 harjoituspelissä Anaheim Ducksia vastaan, mikä on kova näyttö valmentaja Peter DeBoerille. Suomela on löytänyt hyvän kemian varsinkin Joonas Donskoin kanssa. 

Suomelan asemaa heikentää kahden suunnan sopimus, mutta toisaalta valmentaja DeBoer haluaa kolmos-nelosketjuihinkin mieluummin hyvällä pelinäkemyksellä varustettuja taitopelaajia kuin yksiulotteisia runnojia. 

DeBoerilla on kädessään paljon hyviä sentterivaihtoehtoja, mutta jos paluun tehnyt seuralegenda Joe Thornton tai Joe Pavelski pelaavat laidalla, Suomelalle avautuu tilaa. Siinä tapauksessa Suomela kamppailisi pelipaikasta lähinnä Dylan Gambrellin kanssa. 

Henri Jokiharju, Chicago Blackhawks

Valmentaja Joel Quenneville on kehunut Jokiharjun itsevarmuutta kiekon kanssa. Juuri sillä ominaisuudella Jokiharju tulee luomaan uran NHL:ssä. Kun pakettiin lisätään huikeasti kehittynyt fyysinen suorituskyky, edessä on hauskoja vuosia. Jokiharju on pelannut harjoituspeleissä Duncan Keithin parina, mikä on hyvä merkki. 

Jokiharjun tilannetta helpottaa se, ett äBlackhawksilla on riveissään vain kuusi yhden suunnan sopimuksella pelaavaa hyökkääjää. 

Vielä muutama vuosi sitten Chicagon puolustukseen olisi ollut huomattavasti vaikeampi murtautua. Blackhawks luo uutta nahkaa, ja Jokiharju on yksi olennainen pala sitä. 

The Athleticin toimittaja Mark Lazerus arveli, että Jokiharju mahtuu kuuden pelaavan puolustajan joukkoon heti kauden alussa. Seitsemännen pakin paikasta kamppailisivat Carl Dahlström ja Brandon Davidson

Juuso Riikola, Pittsburgh Penguins

Rauman Lukko tarvitsisi näinä päivinä Riikolan panosta, mutta ei auta – hienossa nosteessa oleva puolustaja on murtautumassa Pittsburgh Penguinsin kivikovaan kokoonpanoon. 

Riikola on pelannut harjoitusleirillä niin hyvin, että toimittaja Jonathan Bombulie oli jo valmis lyömään vetoa siitä, että Riikola on seitsemän pakin joukossa, kun kausi alkaa. 

Pohjois-Amerikan kaukaloihin sopeutuminen ei ole tuottanut vaikeuksia Riikolalle, jonka sulava luistelu ja oivallinen reagointikyky ovat kovaa valuuttaa nykykiekossa. 

Riikola tuo vaihtoehtoja valmentaja Mike Sullivanille. Lähtökohtaisesti seiskapakki on Chad Ruhwedel, joka on enemmänkin oman maalin suojeluun erikoistunut rikkova puolustaja. Riikola pystyisi pyörittämään peliä hyvin esimerkiksi kakkosylivoimassa. 

Huipputaitava Kris Letang on kärsinyt pahoista loukkaantumisista viime kausina. Jos hän taas jossain vaiheessa jää pois pelistä, Riikola on hyvä heittää kehiin kiekolliseen rooliin. 

Juuso Välimäki, Calgary Flames

Nokialaislähtöinen puolustaja on rankattu monissa eri medioissa Calgary Flamesin nuoreksi lupaukseksi. Enää ne lupaukset pitäisi lunastaa. Potentiaalia kyllä on. 

Välimäki aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaisena, mutta vielä ei tiedetä, alkaako se Flamesissa vai farmijoukkue Stockton Heatissa. Välimäki on saanut paljon kehuja harjoitusleirin aikana, mutta ne eivät vielä varsinaisesti takaa mitään. 

Flamesilla on seitsemän yhden suunnan sopimuksella pelaavaa puolustajaa. Välimäki aloittanee farmissa, mutta näyttöpaikkoja tulee varmasti kauden aikana, jos pelit AHL:ssä sujuvat edes kohtalaisesti. 

Olli Juolevi, Vancouver Canucks

Vancouver varasi Juolevin koko tilaisuuden viidentenä kesällä 2016. Odotukset olivat kovia, mutta NHL-debyytti on vielä tekemättä. Otteet TPS:ssä antoivat lupauksia, mutta kesän selkäleikkaus jarrutti kehtystä. 

The Hockey News arvioi, että Juolevi pelaa 72 NHL-ottelua ja tekee 31 pistettä. Se on hyvin myönteinen arvio. Realistisesti arvioituna Juolevi tarvitsisi nyt ehjän kauden, ja jokainen NHL-peli on plussaa. 

Juolevi voi hyvinkin olla leirillä aloituspaikan arvoinen, mutta NHL-säännöt iskevät vasten kasvoja. Vancouverilla on kahdeksan puolustajaa, jotka pitää panna waivers-listan kautta, jos heidät lähettää AHL:ään. Haluaako seurajohto ottaa sitä riskiä, että joku muu seura nappaa heidän kokeneemman pakkinsa?

Kristian Vesalainen, Winnipeg Jets

Jetsin valmentaja Paul Maurice pitää suomalaispelaajista, eikä vähiten Patrik Laineen ansiosta. Hän on saanut käsiinsä uuden hiomattoman suomalaisen timantin, Kristian Vesalaisen. 

Maurice on ihastunut eri toten Vesalaisen rohkeuteen. Vesalainen onkin hyvin käyttökelpoinen paketti, sillä rohkeus ei ole ainoa avu. Pakista löytyvät iso kroppa ja vahva luistelu. 

Vesalainen aloittanee farmissa Manitoba Moosen riveissä, mutta jos ei ihmeitä tapahdu, hän pelaa ensimmäisen NHL-ottelunsa tällä kaudella. 

Ville Husso, St. Louis Blues

Husso aloittaa tulokassopimuksensa kolmannen ja viimeisen kauden. Husso on jo näyttänyt tasonsa AHL:ssä, mutta tie NHL-kehiin näyttää edelleen vaikealta. Jake Allenin loukkaantumishuolet voisivat nostaa Husson Chad Johnsonin kakkoseksi ja tuoda sitä kautta yksittäisiä pelejä. 

Roope Hintz, Dallas Stars

Hintzin viime kausi AHL:ssä oli lupaava: hän teki 70 ottelussa 20 maalia ja antoi 15 maalisyöttöä. Nyt on aika ottaa seuraava askel.

Hintz on lähellä NHL-paikkaa, mutta tie ainakin Dallasin kärkiketjuihin on toistaiseksi tukossa. NHL-minuuteja on tulossa, mutta Hintzin on lunastettava asemansa raadollisen raadannan kautta. Perusprofiililtaan Hintz on kuitenkin älykäs ratkaisijatyyppi. 

Aleksi Saarela, Carolina Hurricanes

Saarela teki viime kaudella AHL:ssä lupaavat tehot 25+18=43. Hän sai jo kutsun ylöskin, muttei päässyt vielä NHL-peliin. Jos tahti jatkuu samana, kutsu käy varmasti jossain vaiheessa kautta. Saarela on saanut harjoitella pitkästä aikaa kesän terveenä, mikä lupaa hyvää. 

Ville Meskanen, New York Rangers:

Meskanen aloittaa suurella todennäköisyydellä kautensa farmissa, mutta hän voi olla suomalainen yllätyskortti. Muutama irtopeli voi tulla tilille hyvinkin Rangersissa, joka on isossa rakennusvaiheessa. Joka tapauksessa viime kaudella 24 maalia Ilveksessä iskeneen hyökkääjän ura on hyvässä nousussa. 

Mustat hevoset: Otto Koivula (New York Islanders), Joni Tuulola (Chicago Blackhawks), Kevin Lankinen (Chicago Blackhawks), Kaapo Kähkönen (Minnesota Wild), Petrus Palmu (Vancouver Canucks), Niko Mikkola (St. Louis Blues), Joona Koppanen (Boston Bruins), Saku Mäenalainen (Carolina Hurricanes), Julius Nättinen (Anaheim Ducks)


Lue myös:

    Uusimmat