Suomalaisasiantuntija Trumpin linjapuheesta: Puhe lässähtää, kun vahva mies ei julistakaan poikkeustilaa

8:28

Presidentti Donald Trump ei julistanut aamuyöllä Suomen aikaa pitämässään puheessa Yhdysvaltoihin monien kannattajiensa pettymykseksi poikkeustilaa.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, että Trumpin puheelta meni pohja, kun poikkeustila jäi haaveeksi. Presidentti käytti kansallisen poikkeustilan mahdollisuutta kerätäkseen puheelleen kuulijoita.

– Puhe lässähtää, kun vahva mies ei julistakaan poikkeustilaa, eikä kykene sitä tekemään. Luulen, että tämä puhe oli Trumpille sitten melkoinen pannukakku loppujen lopuksi, Aaltola arvioi.

Aaltola arvioi jo aiemmin, ettei poikkeustilaa tule. Asiantuntijan mukaan se olisi kääntynyt presidenttiä vastaan.

– Trump on ajanut itsensä vähän nurkkaan ja siellä hän nyt tuntuu olevan. Kysymys kuuluu, että miten sieltä päästään pois.

Aaltolan mukaan poikkeustila ei ole presidentille mikään ratkaisu eikä johda mihinkään. Jos Trump haluaa muurin, hänen olisi ryhdyttävä neuvottelemaan asiasta demokraattien kanssa.

– Hänen pitäisi antaa myönnytyksiä demokraattien lempihankkeissa, kuten terveydenhuollossa. Näinhän sitä politiikkaa tehdään Yhdysvalloissa myös Trumpin aikana.

Muuri dollarilla

Yhdysvalloissa Trump ja demokraatit ovat kiistelleet Meksikon vastaiselle rajalle rakennettavasta muurista jo pitkään. Demokraatit ovat luvanneet presidentille yhden dollarin sen rakentamiseen.

Aaltola muistuttaa, että noin 50 prosenttia yhdysvaltalaisista on kertonut vastustavansa muurihanketta. Kannattajia on noin 30 prosenttia.

– Trumpilla on se noin 40 prosentin ydinjoukko, joka on valmis uskomaan hänen ajatuksiaan. Sen lisääminen on vaikeaa, Aaltola sanoo.

Hallinto kiinni

Trump on esimerkiksi sulkenut hallinnon osia painostaakseen muurihanketta eteenpäin. Aaltolan mukaan negatiivisia seurauksia tullaan näkemään esimerkiksi rajaturvallisuusviranomaisten keskuudessa. Töitä olisi tehtävä, mutta palkkaa ei tule.

– Mitä kauemmin tämä kestää, sitä vaikeammat seuraukset tulevat olemaan.

Ohjelmajohtaja uskoo, että kiistaan löytyy jonkinlainen ratkaisu. Rajalle voidaan tuoda esimerkiksi nykyaikaista teknologiaa muurin sijasta. Elektroninen muuri.

– Trumpille on tärkeää saada sanoa, että hän hyötyi tästä edes jotain. Demokraatit voivat saada jotain muuta. Se saattaa liittyä heidän lempihankkeisiinsa, esimerkiksi maahanmuuttajiin ja vuosia tai koko elämänsä Yhdysvalloissa olleiden statukseen.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja